Tagadják a szélsőségesek Bhutto megölését

Vágólapra másolva!
Tagadta az al-Kaida feltételezett pakisztáni vezetője, hogy ő rendelte el volna Benazir Bhutto megölését. A pakisztáni kormány szerint a szerdai merényletet a nemzetközi terrorszervezet követte el, és kész exhumáltatni Bhutto holttestét, hogy kiderüljön a halál valódi oka.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője szóvivője útján tagadta szombaton, hogy köze lenne Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásához. A pakisztáni belügyminisztérium pénteken azt állította, hogy a belbiztonsági szolgálat lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyben Baitullah Mehszud gratulált embereinek Bhutto halála után.

"Nincs köze ehhez a támadáshoz. A törzsi embereknek saját törvényeik vannak. Nem támadunk nőkre. Ez a kormány, a hadsereg és a titkosszolgálatok összeesküvése volt" - közölte Maulvi Omar szóvivő.

Bhuttót csütörtökön ölte meg egy öngyilkos merénylő, miután Ravalpindiben beszédet mondott egy nagygyűlésen, tizenkét nappal a január eleji parlamenti választások előtt. A merénylet helyszínéről még kórházba szállították, de ott meghalt. A robbantásban legalább húsz másik ember is életét vesztette. Halálhírére több helyen erőszakos akcióba torkolló tüntetések kezdődtek szerte az országban, a zavargásokban legalább 31 ember halt meg.

Arról, hogy mi okozta halálát, ellentmondó információk láttak napvilágot. A belügyi tárca szerint Bhutto megpróbált lebukni a támadója elől, és ekkor annyira beütötte a fejét az autó napfénytetejének kurblijába, hogy belehalt. Pártja szerint a tárca hazudik. Bhutto biztonsági tanácsadója szerint a nyakát és a fejét ért lövések, egy őt kezelő sebész szerint egy repesz, pártja egyik vezetője szerint a hasát és fejét ért golyók okozták a politikus halálát.

A pakisztáni kormány szombaton azt közölte: készek exhumáltatni Bhutto holttestét, ha ezt az ellenzéki politikus asszony pártja akarja, hogy így egyértelműen tisztázhassák a halál pontos okát. A kormány ugyanakkor elismerte: Benazir Bhutto mindenképp az ellene elkövetett merénylet miatt veszítette életét.