A magántulajdon bevezetésével kacérkodik Kuba

Vágólapra másolva!
Autók és lakások magántulajdonlásának lehetőségét, illetve a külföldi utazás megkönnyítését villantotta meg raúl Castro Kuba ideiglenes államfője, aki szerint Kubában túl sok az idejétmúlt, mára károssá vált tiltó jogszabály. A betegségéből lábadozó Fidel Castro öccse azonban jelezte, a változások fokozatosak lesznek.
Vágólapra másolva!

Túl sok tiltó rendelkezés és jogszabály van érvényben Kubában, amelyek inkább károsak, mint hasznosak - ismerte el Raúl Castro, a szigetország ideiglenes államfője. A betegségéből lábadozó Fidel Castro öccse a kubai parlament ülésén szólalt fel, amely jelenlegi összetételében utoljára ülésezett helyi idő szerint pénteken Havannában.

A kubai vezető szerint a káros előírások miatt sokan megsértik a törvényeket, és közölte, jóllehet az említett intézkedések igazságosak voltak, amikor születtek, ám jó részüket mára meghaladta az idő. Példaként hozta fel a személygépkocsik, lakások magántulajdonának tiltását, illetve hogy a külföldi utazásokhoz hatósági engedély szükséges. Raul Castro szerint az esetleges változások fokozatosak lesznek, és a szocializmus keretein belül maradnak.

A parlamentnek Fidel Castro is üzent a kórházból, ahol a műtétje után lábadozik. Castro levelében utalt december 17-i levelére, amelyben már jelezte, nem ragaszkodik hatalmához, tisztségeihez. Ezt ezúttal azzal egészítette ki, hogy ő nem is olyan személyiség, aki ragaszkodik a hatalomhoz, jóllehet korábban - amikor "fiatal és lelkiismeretlen" volt - volt ilyen időszak.

Fidel Castrót tavaly júliusban megműtötték, ezért Kuba vezetését ideiglenesen átruházta öccsére, Raúlra. Fidel azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, bár most ismét parlamenti képviselőnek jelölték. Raúl Castro irányítása alatt gördülékenyen zajlott le a hatalmi átmenet, egyesek szerint a bátyjánál pragmatikusabb vezetőnek számító Raúl nyitottabban közelíti meg az ország gazdasági nehézségeinek kezelését.