Rekordmélységben a New York-i gyilkosságok száma

Vágólapra másolva!
Negyven éve nerm volt olyan kevés gyilkosság New Yorkban és Chicagóban, mint az idén. A rendőrök a kemény szigorral és a sok járőrrel magyarázzák a jó eredményeket. Más amerikai városokban azonban romlott a statisztika.
Vágólapra másolva!

December 23-ig New Yorkban 479 emberölést jegyeztek fel, 17 százalékkal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában. Ez ígérkezik a legalacsonyabb gyilkossági statisztikának azóta, hogy 1963-ban elkezdődött a bűncselekmények megbízható nyilvántartása. Minden idők legtöbb emberölését - 2245-öt - 1990-ben követték el a városban.

Chicagóban is arra számítanak, hogy idén lesz 1965 óta a legkevesebb gyilkosság, jelenleg 395-nél tartanak. 1965-ben december 26-ig 435 embert öltek meg a városban.

A gyilkosságok csökkenésének okát a rendőrség többek között abban látja, hogy kemény szigorral járnak el a bűnszövetkezetek, a jogosulatlan fegyvertartók és a drogbűncselekmények elkövetőivel szemben. New York-i szakértők szerint az is sokat segített, hogy több rendőrt vezényeltek a rosszabb bűnözési statisztikával rendelkező körzetekbe, mint amennyi másutt szolgál.

Más városokban ugyanakkor - például Baltimore-ban, Atlantában és Miamiban - a gyilkosságok számának növekedését regisztrálták.