Karácsonyi perpatvar tört ki egy antarktiszi kutatóbázison

Vágólapra másolva!
Részegen egymásnak esett két férfi egy elhagyatott antarktiszi kutatóbázison karácsonykor. Mindkettőjüknek el kellett hagynia az állomást, egyikük kórházba került, másikuk hazautazott az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

El kellett hagynia két férfinak déli-sarki kutatóbázisukat, miután karácsonykor részegen összeverekedtek. Egyiküknek valószínűleg eltört az állkapcsa. A csetepaté helyszíne, az Egyesült Államok által működtetett Amundsen-Scott bázis a fagyott földrész szívében fekszik. Sokféle területen folynak itt kutatások, az asztrofizikától a szeizmológiáig. A bázist jelenleg éppen felújítják.

Miután a verekedésről szóló hírek elérték az amerikai Antarktisz Program központját, a McMurdo állomást a Ross szigeten, egy amerikai kisgépet küldtek a helyszínre, hogy fölvegye a sérült embert és a társát. Visszavitték őket McMurdoba, ahol megállapították, hogy a szerencsétlenül járt férfi sérülései túl súlyosak ahhoz, hogy az Antarktiszon kezeljék. Elvitték tehát Új-Zélandra, kórházba, egy ápoló és egy rohammentős kíséretében.

A McMurdo személyzete is rosszul járt, többségüknek szabadnapja lett volna karácsonykor, de vissza kellett menniük dolgozni, hogy kezeljék az orvosi vészhelyzetet. Az új-zélandi kórház szóvivője elmondta: a férfit karácsony napján hozták be és másnap már kiengedték.

A két ember összeveszett, de a civakodás okát nem tudjuk - mondta Peter West, az USA antarktiszi programját irányító Nemzeti Tudományos Alap szóvivője. A sérült férfi a Raytheon Polar Services, az antarktiszi logisztika beszállítójának alkalmazottja. A cég szóvivője közölte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. A másik verekedő visszarepült az Egyesült Államokba.

Az Antarktiszon éppen nyár van, enyhén havazik, a hőmérsékleet fagypont körüli, így viszonylag könnyű a térségben a repülés.