Mégsem kap Irán légvédelmi csúcstechnikát

Vágólapra másolva!
Az orosz hadiipari exportot felügyelő ügynökség pénteken tagadta, hogy Oroszország S-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítana Iránnak. Az iráni védelmi miniszter két nappal korábban jelentette be, hogy a közel-keleti ország megkapja a csúcstechnikának számító fegyverrendszert.
Vágólapra másolva!

"S-300-as rendszerek Iránnak történő szállítása, amelynek híre megjelent a tömegtájékoztatásban, e pillanatban tárgytalan, nem tervezik, nem tárgya megbeszéléseknek az iráni és az orosz fél között" - jelentette be pénteken az orosz szövetségi katonai-műszaki együttműködési szolgálat rövid közleményében. A hadiipari exportot felügyelő ügynökség ezzel azokat az iráni állításokat igyekezett megcáfolni, amelyek az orosz csúcstechnika Iránba szállításáról szóltak.

Mosztafa Mohammad Nadzsar iráni védelmi miniszter szerdán közölte: "Oroszország egy már régebben megkötött szerződés alapján szállítja az S-300-as légvédelmi rendszert Iránnak". A washingtoni Fehér Ház szóvivője erre reagálva csütörtökön kijelentette: az Egyesült Államokat aggasztja a szállításról szóló bejelentés és általában az a kilátás, hogy Oroszország ilyen fegyvereket szállíthat Iránnak.

Az S-300-as rendszer rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni 27 kilométer magasságban tartózkodó, pilóta vezette vagy pilóta nélküli repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Orosz katonai tisztségviselők azzal büszkélkednek, hogy a rendszer képességei jobbak az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer tulajdonságainál.

Az iráni sajtó azt állította, hogy az S-300-as rendszer jelentős károkat tud okozni az amerikai vagy az izraeli erőknek, ha megtámadnák Iránt.