Hazaküldenek az utcáról mindenkit a katonák Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat állítólag magára vállalta a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető ellen elkövetett csütörtöki merényletet. A robbantás után számos más vád is felröppent a gyilkosság felelőseiről, a meggyilkolt Bhutto egy korábbi levelében például előre megvádolta Pervez Musarraf elnököt. Közben éjszaka elharapózott az erőszak Pakisztánban, több városban lövöldözések és gyújtogatások voltak, Karacsiban egy rendőrt is agyonlőttek. Nyugati tudósítóknak pénteken nyilatkozó szemtanúk szerint bár hivatalosan nem hirdették ki, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentkezett pénteken a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető életét kioltó merénylet elkövetőjeként - jelentette az ARY pakisztáni kereskedelmi televízió. Péntek délután már a pakisztáni belügyminisztérium is megerősítette, hogy "minden valószínűség szerint" az al-Kaida áll Bhutto megölése mögött, noha korábban azt állították, hogy nem tudnak a terrorszervezet merényletben játszott szerepéről.

"Nagyon valószínű, hogy az elkövetők szélsőséges elemek, amilyenek több támadást is elkövettek az utóbbi időben az országban" - mondta korábban a minisztérium szóvivője, elismerve, hogy ezek az emberek akár kapcsolatban is állhatnak az al-Kaidával.

Bhuttót csütörtökön ölte meg egy öngyilkos merénylő, amikor Ravalpindi városában, egy választási gyűlésen beszédet mondott, tizenkét nappal a január eleji parlamenti választások előtt. A merénylet helyszínéről még kórházba szállították, ahol pártjának egyik tagja szerint helyi idő szerint 18 óra 16 perckor (14 óra 16 perckor) hunyt el.

Bhutto Mussarrafot vádolta

A pakisztáni tévé bejelentése előtt az amerikai média Pervez Musarraf elnök felelősségét is boncolgatta Benazir Bhutto egy két hónappal korábbi levele alapján. Ebben az ellenzéki vezető azzal vádolta Musarraf elnököt, hogy megtagadja tőle a megfelelő személyi védelmet.

"Ha történik velem valami Pakisztánban, Musarrafot teszem érte felelőssé" - írta Bhutto amerikai szóvivőjének, Mark Siegelnek. A volt pakisztáni elnöknő a CNN amerikai hírtévé által ismertetett levélben utalt arra, hogy Musarraf "bérencei" félelmet keltenek benne. A Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetője részletesen ismertette szóvivőjével azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket Musarraf elnöktől kért, ám az államfő megtagadta azok engedélyezését.

"Lehetetlen, hogy az ő (vagyis Musarraf) egyetértése nélkül megtiltsák magán- vagy lefeketített szélvédőjű autók használatát, esetleg négy rendőrkocsiból álló kíséret alkalmazását, amely mind a négy oldalról védene engem" - panaszolta Bhutto. Az ellenzéki vezető október 26-án írta az elektronikus levelet, egy héttel azután, hogy túlélt egy véres merényletet. Bhutto a levél nyilvánosságra hozását kérte Siegeltől arra az esetre, ha meggyilkolják.

Pakisztán washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy Iszlámábád minden szükséges védelmet megadott Bhuttónak.

Elszabaduló erőszak

Bhutto halálhírére reagálva nagy tömegek vonultak az utcára több pakisztáni városban. A tüntetések több helyen erőszakos akciókba, zavargásokba torkolltak, különösen az ország legnagyobb városában, a meggyilkolt ellenzéki vezető szülővárosaként nyilvántartott Karacsiban.

Forrás: EPA
Lángoló utcák csütörtök éjjel

A BBC híradása szerint a tüntetők üzleteket, kormányépületeket, rendőrőrsöket és autókat támadtak meg, illetve gyújtottak fel, több utcát eltorlaszoltak és gumiabroncsokat égettek. Fegyveresek később válogatás nélkül tüzet nyitottak a város különböző pontjain, Karacsi rendőrfőnöke szerint az éjszakai erőszakhullámban négy ember vesztette életét, de az egyik külvárosban ismeretlenek egy rendőrt is agyonlőttek.

Pesavar városában a rendőrök csak gumibot és könnygáz bevetésével tudták megfékezni Bhutto feldühödött híveinek demonstrációját. Haidarábád közelében, Tando-Álláhjárban egy ember halt meg a rendőrökkel folytatott lövöldözésben. Péntek délután Gulam Mohamed Mohtaram, Sind tartomány belügyminisztere arról számolt be, hogy már huszonhárman vesztették életüket a zavargásokban.

Forrás: MTI
Rendőrök menekülnek pénteken a kődobáló tüntetők elől Kasmírban

A tiltakozó tüntetések pénteken India zömmel muzulmánok lakta Dzsammu és Kasmír államára is átterjedtek; a rendőrség több száz tüntetővel csapott össze, akik a pénteki ima után, a mecsetekből kijövet megszállták Szrinagar (Dzsammu és Kasmír állam székvárosa) központjának utcáit, és köveket hajigáltak a tüntetés feloszlatására kivezényelt rendőrökre. A karhatalmi erőknek végül könnygáz bevetésével sikerült feloszlatniuk a tüntető tömeget.

Sind tartomány belügyminisztere azt is bejelentette pénteken, hogy a tartományi kormány kérte a hadsereget: segítsen fenntartani a közrendet és a törvényességet Karacsiban, Haidarábádban, Mírpurhászban, Navábsahban és Gotkiban. Szemtanúk szerint a hadsereg már meg is kezdte járőrtevékenységét Haidarábádban és Karacsiban. Haidarábádban mindenkit hazaküldenek a katonák az utcákról; noha nem hirdették ki hivatalosan, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben - mondták szemtanúk nyugati tudósítóknak.