A nepáli parlament megszavazta a monarchia eltörlését

Vágólapra másolva!
A parlamenti képviselők megszavazták, hogy monarchiából köztársasággá alakuljon át Nepál. Már tavasszal megszűnhet a királyság az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

A nepáli parlament a monarchia eltörlése, a köztársaság kikiáltása mellett foglalt állást pénteki szavazásán. A jelen lévő képviselők több mint kétharmada szavazta meg az ideiglenes alkotmány ilyen értelmű módosítását. A monarchia megdöntéséért hosszú éveken át fegyverrel is harcoló maoista lázadók és a főbb politikai pártok ezen a héten állapodtak meg az államforma megváltoztatásában.

A parlament döntése értelmében rögtön az április közepére tervezett alkotmányozó gyűlési választások után megszűnik a királyság a himalájai országban. Az alkotmányozó gyűlés feladata lesz újraírni az alkotmányt, és abban hivatalosan, véglegesen is rögzíteni a köztársasági államformát. Az ideiglenes alkotmány módosítása értelmében Nepál szövetségi demokratikus köztársasággá válik, a végrehajtó hatalom legfőbb letéteményese a mindenkori miniszterelnök lesz - közölte Szubas Nembvang, a parlament elnöke.

2005 februárjában Gianendra király feloszlatta az ország parlamentjét, és magához ragadott minden hatalmat. Arra hivatkozott, hogy a végrehajtó hatalomban uralkodó korrupció kiirtásához és a monarchia eltörléséért harcoló maoisták leveréséhez van szüksége a teljhatalomra. Ily módon önkényesen abszolút monarchiává változtatta az addigi alkotmányos monarchiát. Ez a lépése hetekig tartó zavargásokat robbantott ki, és érdekközösséget alakított ki az addig egymással is viszálykodó ellenzéki erők között. A parlament visszaállítására erőszakos tüntetések sorozata kényszerítette az uralkodót 2006 áprilisában. A testület ezután megfosztotta a királyt a hadsereg feletti rendelkezés jogától és a büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentességétől.

A maoista lázadók tavaly hagytak fel fegyveres harcukkal, amely összesen több mint 13 ezer ember életét követelte, és csatlakoztak a többi ellenzéki párthoz a nemzeti megbékélés folyamatában. 2007 januárjában bekerültek képviselőik a parlamentbe, sőt három hónappal később beléptek a kormányba is, de szeptemberben kivonultak onnan, mert úgy látták, hogy a többi politikai párt lagymatag a monarchia felszámolásának követelésében. A pártok egyezsége a jelek szerint feloldotta a maoisták kivonulása nyomán keletkezett politikai válságot, és lehetővé tette a királyság megszüntetéséről szóló alkotmánymódosítást.