Állatkerti látogatókra támadt egy tigris Amerikában

Vágólapra másolva!
Fogalmuk sincs az amerikai hatóságoknak, hogyan szabadulhatott ki magas sánc és kerítés övezte karámjából az a szibériai tigris, amely egy embert halálosan összemarcangolt, két másikat pedig súlyosan megsebesített karácsony első napján a San Franciscó-i állatkertben. A Tatiana névre hallgató nőstény pont egy évvel ezelőtt súlyosan összemarcangolt egy állatgondozót. A kihívott rendőrök leterítették az állatot.
Vágólapra másolva!

A 136 kilós ragadozó kedd délután, az 5 órai zárás utáni percekben támadt rá áldozataira, huszonéves férfiakra a San Franciscó-i állatkertben. A kiszabadult vadállat rögtön a karámja mellett vetette rá magát első áldozatára, aki a helyszínen belehalt a sérülésekbe. A másodikra egy szabadtéri kávézó előtt találtak rá a rendőrök: a földön kuporgó férfi fejéből patakokban ömlött a vér. A tigris mellette ült, majd újra - immár a rendőrök szeme láttára - rátámadt. A fegyverrel közeledő rendőröket meglátva azonban az állat feléjük indult, s a rendőrök ekkor tüzet rá nyitottak rá, és leterítették. Nem sokkal később megtalálták a Tatiana névre hallgató tigris harmadik, ugyancsak véresra karmolt áldozatát is. A két sérült állapota súlyos, de stabil.

A San Franciscó-i állatkert az év minden napján nyitva tart, és a tigristámadás időpontjában még 20-25 személy tartózkodott a területén. A támadás hírére mindenkit felszólítottak, hogy keressen menedéket. A hatóságok szerdán fényes nappal még egyszer alaposan átvizsgálták a tragédia helyszínét, hogy megállapítsák, hogy szabadulhatott ki a tigris az 5 méter magas sánc és 6 méter magas kerítés mögül. Nyitott ajtót, amelyen át megszökhetett volna, nem találtak.

A rendőrök azóta körülkerítették az állatkert nagyragadozó-részlegét mint lehetséges bűncselekmény helyszínét. Nem zárják ki ugyanis, hogy valaki figyelmetlenségből vagy akár szándékosan nyitva hagyta a kijáratot. A rendőrök most bizonyítékokat és tanúvallomásokat gyűjt. Az állatkert dolgozói azt állítják, hogy a tigris nem szökhetett ki nyitott ajtón át, csakis a kerítésen átugorva. Egy volt cirkuszigazgató azonban lehetetlennek tartja, hogy egy tigris átjusson egy majd 6 méteres kerítésen és egy ugyanekkora árkon. Szerinte elképzelhető, hogy felelőtlen látogatók hergelték az állatot, esetleg még segítették is a szökésben például azzal, hogy egy deszkát támasztottak neki a kerítésnek. Egy másik szakértő szerint a tigris még segítséggel, nekifutásra sem ugorhatta át az akadályokat.

A San Franciscó-i állatkertnek öt tigrise volt: három szumátrai és két szibériai. Az illetékesek eleinte tévesen úgy tudták, hogy négy nagymacska szabadult el. Tatianát néhány éve vitték Denverből San Franciscóba abban a reményben, hogy párzik majd az ottani hímmel. A gyilkos tigris majdnem napra pontosan egy éve, 2006. december 22-én a rácson át az őt etető állatgondozó húsába vájta karmait és fogait, súlyosan összemarcangolva a férfi karjait. Az illetékes hatóság akkor az állatkert felelősségét állapította meg és 18 ezer dolláros bírságot szabott ki. Az eset után az állatkert megerősítette a nagyragadozók őrizetét, növelte a látogatók és az állatok közti távolságot.

A szibériai tigris szigorúan védett állat, mert kihalás fenyegeti. A világ állatkertjeiben több mint 600 él belőlük, s néhány száz a vadonban. Az újabb támadás miatt Gavin Newsom polgármester "mélységes szomorúságának" adott hangot és az eset alapos kivizsgálását ígérte. A tűzoltóság szóvivője az állatkertjére és turizmusára büszke város tragédiájának nevezte a történeteket.