Törvénybe fektetik az általános amnesztiát Irakban

Vágólapra másolva!
Az iraki kormány elfogadta az általános amnesztiáról szóló törvény tervezetét, amely az országban fogvatartottak ezreinek jelenthet szabadságot. A közl-keleti ország területén jelenleg mintegy 50 ezren ülnek iraki és amerikai katonai börtönökben.
Vágólapra másolva!

Kézzel fogható közelségbe került a szabadulás a mintegy 50 ezer irakban fogva tartott ember számára, a közel-keleti ország kormánya ugyanis szerdán elfogadta az általános amnesztiáról szóló törvény tervezetét. Az új törvény révén amerikai és iraki börtönben lévő foglyok ezrei kerülhetnek szabadlábra - jelentette be az iraki kormány szóvivője.

"A kabinet elfogadta az általános amnesztiáról szóló törvényt, amely meghatározza, hogy kit lehet az amerikai és az iraki börtönökből kiengedni" - közölte a szóvivő. A jogszabályt még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó korábban elmondta, hogy a törvénytervezet célja a síita többség és a szunnita kisebbség közötti megbékélés elősegítése. A foglyok elengedése az egyik legkényesebb kérdés, különösen amióta rohamosan megnőttek az őrizetbe vételek az idén megkezdett biztonsági műveletek miatt. Az iraki hatóságok jelenleg 24 ezer, az amerikai erők pedig 26 ezer őrizetest tartanak fogva.

A szunnita vezetők többször is kérték az amerikai fogságban lévő szunniták elengedését, akiket többségében lázadással gyanúsítanak. Az amerikai haderő közölte, hogy az őrizetesek zömét a jövő év végéig elengedik.