Vágólapra másolva!
Huszonkilenc halottja és sok sebesültje volt annak a két öngyilkos merényletnek, amelyet kedden reggel követtek el Irakban. Az egyik támadó egy temetésen robbantotta fel magát, hogy szunnita lázadókkal végezzen.
Vágólapra másolva!

Huszonötre emelkedett a Beidzsi város előkelő negyedében elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő városban a merénylő egy gázpalackokkal teli teherautóval robbantotta fel magát, amikor rendőrök és katonák egy ellenőrzőpontnál megakadályozták, hogy behajtson a North Oil Company állami olajcég székhelyének udvarába.

A detonációban több környező villa is megrongálódott. A sebesültek számáról egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot: egyes források 30, mások 80 sebesültről tettek említést. Az eset után a belügyminiszter azonnali hatállyal felmentette Beidzsi rendőrfőnökét és a városban kijárási tilalmat rendeltek el. Beidzsi a szunnita többségű Szalaheddin tartományban fekszik, amelynek fővárosa, Tikrít egykor Szaddám Huszein iraki elnök legfőbb bázisának számított.

Közben a szintén észak-iraki Baakúbában egy temetésen a gyászolók között robbantotta fel magát egy másik öngyilkos merénylő. Négy áldozata az "1920-as forradalom brigádjai" elnevezésű, korábbi szunnita lázadó szervezet tagjai voltak. A szervezet az utóbbi időkben csatlakozott az Irakot megszálló amerikaiakhoz az iraki al-Kaida terroristahálózat elleni harcban. A szertartáson a csoport két olyan tagját búcsúztatták, akiket előző nap amerikaiak tévedésből lőttek le.

E merényletek néhány nappal azután történtek, hogy az iraki al-Kaida feltételezett vezetője, Abu Omar al-Bagdadi, akit személyesen még senki sem látott és fotók sem készültek róla, felhívást intézett híveihez a szunnita "hitehagyottak"
megsemmisítésére. Több tucat, "Ébredés" nevet viselő szunnita csoport alakult meg ugyanis az amerikaiak főként anyagi támogatásával Irak szunnita körzeteiben, hogy az al-Kaida hívei ellen harcoljanak. Tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen az erőszak Bagdadban és az ország nyugati részén.