Tisztviselőket utasítottak ki Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Két magas rangú tisztviselőt utasítottak ki Afganisztánból. A brit és az ír tisztviselőket azzal gyanúsítják, hogy tálib lázadókkal léptek kapcsolatba.
Vágólapra másolva!

Az afgán hatóságok felszólítottak két külföldi hivatalos személyt, hogy távozzanak az országból, mert "megbízatásukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytattak". Azzal vádolják őket, hogy a kormány tudta nélkül felvették a kapcsolatot a tálib lázadókkal.

A két külföldi - egy brit és egy ír - nem kívánatos személynek lett nyilvánítva, míg két afgán munkatársukat letartóztatták és zajlik ellenük a vizsgálat - mondta el az ország elnöki hivatalának szóvivője néhány órányi bizonytalanság után, amely idő alatt nem lehetett tudni, vajon a külföldieket is letartóztatták-e, illetve azt se, hogy pontosan milyen nemzetiségűek.

Az UNAMA (az ENSZ afganisztáni támogató missziója) részéről azt közölték, hogy egy brit és egy ír állampolgár az érintett, egyikük az UNAMA alkalmazottja, a másik az Európai Unióé. Egy európai diplomata elmondása szerint a két embernek két napot adtak az ország elhagyására.

Az UNAMA helyi hivatalának szóvivője azt mondta, hogy jelenleg zajlik az afgán felszólítás "indokainak vizsgálata", és hozzátette: az ENSZ-nek "semmi oka sincs úgy gondolni, hogy az megalapozott". A kormány nem fejtette ki indítékait, "igyekszünk tisztázni a félreértést" - jegyezte meg.

Egy európai diplomata elmondása szerint az afgán hatóságok azt hangoztatták, bizonyítékuk van arra, hogy a két ember felvette a kapcsolatot a tálibokkal, de ezeket nem mutatták meg. Az Európai Unió kabuli nagyköveteit kedden a külügyminisztériumban fogadták, hogy tudassák velük a történteket. Az ügyet diplomáciai források szerint "a legmagasabb szinten kezelik, s immár Hamid Karzai elnök kezében van".

Afganisztánban több ezer európai dolgozik, részben a NATO keretei között, részben a helyi kormány tanácsadójaként, illetve sokan az országban jelen lévő több tucatnyi nem kormányzati szervezetek egyikének égisze alatt.

Az, amit az afgán hatóságok "a nemzetbiztonsággal szembeni fenyegetésnek" neveznek - mint ez esetben is fogalmaztak -, jobbára a lázadókhoz kötődő tevékenységet takar. Ilyen összefüggésben gyakoriak a bejelentések pakisztániak, üzbégek, csecsenek letartóztatásáról. Nyugatiakkal szemben ez a vád meglehetősen ritka.

2004-ben bebörtönöztek, majd elengedtek egy amerikai katonát, akit afgánok elrablásával és megkínzásával vádoltak. Ő a Pentagon titkos ügynökeként mutatta be magát, mondván, hogy terroristák üldözésére küldték az országba.

Tavaly decemberben az Afganisztánba vezényelt NATO-csapatok főparancsnokának egyik munkatársát tartóztatták le kémkedés vádjával. Az iráni származású britet Irán javára folytatott kémkedéssel vádolják. A magát ártatlannak valló Daniel James február elején számíthat ítéletre.

Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője kedden közölte: az EU reméli, hogy gyorsan sikerült elfogadható megoldást találni a két európai ügyében az afgán hatóságokkal. Cristina Gallach Brüsszelben elmondta, hogy állandó diplomáciai érintkezésben állnak az afgán hatóságokkal, és mindenki számára elfogadható megoldást keresnek, de további részletekre nem kívánt kitérni.