Megtanultak metrózni a moszkvai kutyák

Vágólapra másolva!
Az állatok egyre jobban alkalmazkodnak a városi körülményekhez Moszkvában, a kutyák egy új generációja például ismeri a zöld lámpákat és tud metróval közlekedni - erről egy orosz etológus számolt be az Izvesztyija című lapnak. A városban élő patkányok a viselkedéskutató szerint megtanultak liftezni, a varjak pedig szórakozásból a jégen csúszkálni.
Vágólapra másolva!

Moszkvában kifejlődőben van az állatok urbanizált, elvárosiasodott generációja. A kutyák megtanultak zöld lámpánál átmenni az úttesten, és közülük sok tudja már használni a metrót. A patkányok otthonosn mozognak a liftekben és a vonatokon, a varjak pedig ellesték az emberektől a jégen csúszkálást. Minderről Andrej Nyeuronov etológus számolt be az Izvesztyija című lap hasábjain.

A viselkedéskutató szerint a patkányok igen okosak, és jól szervezett csapatokban élnek, de mivel rejtőzködő életmódot folytatnak, csak keveset tudni arról, hogyan alkalmazkodnak a városi élethez. Az azonban már bizonyított, hogy használják a lifteket és a vonatokat.

A moszkvai kóbor kutyák már jó 10-20 éve megtanulták, hogy az úttesten csak zöld lámpánál menjenek át: azt érzékelik, hogy megálltak az autók és elindultak az emberek. Ma már a metrót használják kiválóan: jó tájékozódási készségük, szaglásuk segíti őket ebben, meg a hallásuk, például - állítja az etológus - megértik, amikor bemondják az állomásuk nevét.

A varjak jól szaporodnak a városban, és a moszkvaiak arra panaszkodnak, hogy kövekkel dobálják őket a madarak - írja az Izvesztyija. Ez az etológus szerint játék a számukra. A varjak szívesen csúszkálnak a jégen és a templomi kupolákon is.