Letette a hivatali esküt az új szlovén elnök

Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt szombat este Danilo Türk új szlovén elnök, tíz nappal az előtt, hogy országa hivatalosan átveszi az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét. 
Vágólapra másolva!

Az 55 éves, balközép politikai alapállású Türk a novemberi elnökválasztáson aratott elsöprő győzelme után vehette át az államfői tisztséget elődjétől, a liberális demokrata Janez Drnovsektől. Türk a szavazatok 68 százalékát szerezte meg, és ezzel magabiztosan maga mögé utasította vetélytársát, Lojze Peterle konzervatív jelöltet, jóllehet az Janez Jansa konzervatív miniszterelnök támogatását is élvezte.

Türk a ljubljanai parlamentben tartott beiktatást követően ígéretet tett arra, hogy építő szellemű és kiegyensúlyozott együttműködésre törekszik majd a jobbközép szlovén kormánnyal. A kabinet korábban gyakran vitába keveredett az előző államfővel, ami időnként a döntéshozatalt nehezítő feszültséget keltett.

Szlovénia hivatalosan január elsején veszi át fél évre az EU soros elnöki tisztségét, jóllehet a jelenlegi EU-elnök Portugália azt szombaton jelképesen már átadta a kis alpesi országnak a schengeni övezet kiterjesztése alkalmából Európa-szerte tartott ünnepségsorozat utolsó állomásán.