Ismét kurd lázadókat bombáztak a törökök

Vágólapra másolva!
Török repülőgépek bombázták szombaton törökországi kurd lázadók táborhelyeit Irak északi részén - közölte internetes portálján a török hadsereg. A törökök szerint több százan meghaltak az eheti támadások során, az iraki kurd biztonsági források viszont ezt tagadják.
Vágólapra másolva!

Mintegy fél órán át tartott a török légitámadás a kurd lázadók észak-iraki táborhelyei ellen, majd a tüzérség török területről ágyúzta az állásokat - olvasható a török hadsereg internetes közleményében. Az nem derül ki belőle, mely területekre hullottak a tüzérség lövedékei, és az sem, milyen mélységben hatoltak be a katonai repülőgépek az iraki légtérbe. A közlemény szerint a török haderők folytatják katonai műveleteiket a kurd lázadók ellen a határ mindkét oldalán.

Ez a mostani már harmadik eset egy héten belül, hogy török erők észak-iraki területen támadták a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (kurd nevének kezdőbetűivel rövidítve PKK) iraki területen megbúvó gerilláit. A hadsereg internetes közleménye szerint "több száz terroristával" végeztek az iraki területek ellen végrehajtott légi és tüzérségi csapások.

Iraki kurd biztonsági források ezzel szemben azt állították, hogy a török hadművelet egyetlen emberéletet sem követelt, mert a török légi és tüzérségi csapások veszélye miatt mára szinte elnéptelenedett az Ankara által célpontként kiszemelt terület.

A PKK mintegy 3500 fegyverese használja tevékenységének hátországaként, törökországi rajtaütéseinek kiindulópontjaként az iraki kurdok autonóm térségét. Az észak-iraki térség kurd lakossága részben hallgatólagosan, részben tevékenyen segíti a török hadsereg ellen harcoló törökországi kurdokat.

Mind Washington, mind pedig az iraki kormány igyekszik lebeszélni Ankarát az iraki légtér, illetve iraki területek megsértésétől. Az amerikai és az iraki kormány egyaránt attól tart, hogy a török katonai akciók destabilizálhatják az erőszaktól dúlt arab ország viszonylag nyugodt északi térségét. Washington számára különösen kényelmetlenné teszi a helyzetet az a körülmény, hogy mind a törökök, mind pedig az észak-iraki kurdok a szövetségesei.