Autósokkal végzett egy lavina Tádzsikisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 15 ember halálát okozta egy lavina Tádzsikisztánban. A hó autókat, köztük kamionokat temetett maga alá. A térséget viharok sújtották az utóbbi napokban, de a Kínával folytatott kereskedelem fontossága miatt sok teherautósofőr a veszélyek ellenére is útnak indul.
Vágólapra másolva!

A lavina egy országos főútra zúdult még péntek este a főváros Dusenbétól 70 kilométernyire északra, több tucat járművet, köztük kamionokat temetve maga alá. Az áldozatok számáról ellentmondó jelentések érkeztek. Az MTI összefoglalója legkevesebb 16, a BBC legkevesebb 15 halottról számolt be. Egyelőre nem tudni, hogy összesen hány ember van a hó fogságában.

A belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a járműoszlop egy nem sokkal korábban történt hóomlás miatt feltorlódott az úton, amikor egy második lavina rázúdult az ott vesztegelő kocsikra és kamionokra. A rendőrség szerint az első riasztást egy, a lavina alá került sofőr mobiltelefonjáról kapták, akivel azonban rögtön ezután megszakadt a kapcsolat.

Lavinák gyakran fordulnak elő a Tádzsikisztánt Kínával összekötő úton - írja a BBC News. Közép-Ázsiában súlyos hóviharok söpörtek végig, és egy sofőr arról számolt be, hogy emiatt különösen veszélyessé vált ez az útvonal. A BBC azonban emlékeztet arra, hogy az elszegényedett térség gazdasága jelentős mértékben függ a kínai kereskedelemtől, ezért sok teherautósofőr a kockázatok ellenére is vállal fuvarokat.