Ellenzéki gyűlést oszlattak fel Bahreinben

Vágólapra másolva!
Gumibotokkal, valamint könnygáz és gumilövedékek bevetésével oszlatott fel a rohamrendőrség egy ellenzéki gyűlést pénteken Bahrein fővárosában. Legkevesebb egy embert kórházba szállítottak.
Vágólapra másolva!

A perzsa-öbölbeli arab országot irányító szunnita uralkodó elittel szembenálló síita ellenzék a héten már negyedik alkalommal szervezett megmozdulást, ezúttal arra válaszul, hogy - mint elpanaszolták - a hatóságok péntek hajnalban őrizetbe vették a leghangosabb bahreini ellenzéki csoport, a Hakk szabadság- és demokráciamozgalom nevű szervezet legkevesebb hét tagját.

A belügyminisztérium pénteken késő este azt közölte, az őrizetbe vett személyeket a közvagyon megrongálásával vádolják; a gyanú szerint előző nap ők gyújtottak föl egy rendőrautót a sziget északi részén, a fővároson kívül kitört zavargásokban.

A hét eleje óta tartó tüntetéssorozat azzal kezdődött, hogy az ellenzék hétfőn gyűlést szervezett egy vezető síita személyiség tíz évvel ezelőtti halálának évfordulója alkalmából. A rendezvény a részvevők és a rendőrség közötti összecsapásba torkollott, és a belélegzett könnygáztól életét vesztette egy tüntető, bizonyos Ali Dzsászem. A megmozdulások kedden Dzsászem temetése után, majd csütörtökön az elhunyt emlékére tartott megemlékezésen folytatódtak.

Bahrein az Egyesült Államok szoros szövetségese, partjainál állomásozik az amerikai haditengerészet ötödik flottája. A 450 ezres szigetország lakosságának 70 százaléka síita, miközben a királyi család az iszlám szunnita ágához tartozik.