Szabadon csapolhatnak a nők Indiában

Vágólapra másolva!
Közel száz éves részleges tilalom után az indiai legfelsőbb bíróság engedélyezte a női csaposok teljes idejű foglalkoztatását. A nők szerint a munka egyre jobban jövedelmez és segít lebontani a két nem közötti korlátokat - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Engedélyezte a bárokban a női csaposok teljes idejű foglakoztatását az újdelhi legfelsőbb bíróság - írja a The Times. Az indiai törvények korábban ugyanis valamennyi tartományban szigorú feltételekhez és időkorláthoz kötötték a nők ezirányú munkavállalását.

"Egyre jobban jövedelmez a csapolás, nagyon szeretem ezt a munkát. Örülök, hogy mostantól este fél kilenc után is dolgozhatok" - mondta egy 20 éves főiskolai hallgató, Aditi Soni, egy újdelhi pub csaposa. A lány szerint a munka egyre jövedelmezőbb, egy jobb hónapban akár 1000 dollárt (171 ezer forint) is megkereshet egy csapos. Ez Indiában háromszor annyi, mint egy átlagos irodai munkás fizetése - írja a brit lap. A főiskolás hallgató annak ellenére kezdett szállodai menedzsmentet tanulni, hogy tisztában volt vele, az országban akkor nő még nem dolgozhatott teljes munkaidőben a vendéglátó ipari szektorban.

A bíróságon közben több magánszemély sérelmezte az új törvény bevezetését, akik szerint ez a fajta emancipáció semmi jóra nem vezet. Az ellenzők Jessica Lall esetére hivatkoznak, akit azért öltek meg 1999-ben, mert nem volt hajlandó kiszolgálni egy mulatozó társaságot.

"Ha nők dolgozhatnak rendőrként vagy vállalati vezetőként, nem értem, miért ne dolgozhatnának csaposként?" - válaszolt a kétkedőknek a legfelsőbb bíróság szóvivője. A most módosított törvényt még 1914-ben vezették be a volt brit gyarmaton. A nők a legtöbb tartományban csak este fél kilencig dolgozhattak korábban.