Japán leszáll a hosszúszárnyú bálnákról

Vágólapra másolva!
A japán kormányszóvivő szerint országa nem vadászik a szigorúan védett hosszúszárnyú bálnákra. A Greenpeace elégedetlen, Ausztrália pedig továbbra is fenntartja a japán flotta megfigyelését - írja a Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

"Japán nem fog hosszúszárnyú bálnákra vadászni" - közölte Nobutaka Machimura japán kormányszóvivő, aki elismerte, hogy ausztrál nyomásra mondtak le a védett állatfaj levadászásáról. Machimura reméli, hogy ezzel javulhat majd a két ország kapcsolata - írja a Daily Telegraph.

"A bálnák lemészárlásának semmi köze a tudományhoz. Minden ilyen cselekedetet elítélünk" - reagált a csütörtöki japán sajtóközleményre Peter Garrett, ausztrál gazdasági miniszter, aki a brit lapnak elmondta, továbbra is megfigyelik a japán bálnavadász flotta mozgását. A Greepeace munkatársai sem voltak elégedettek, mint mondták: "Nincs szükségünk részengedményekre, és azt követeljük a japán kormánytól, végleg hagyjon fel a bálnavadászattal!"

A japán flotta folytatja novemberben megkezdett útját az Antarktisz térségében. A 239 főből álló expedíció célja továbbra is 935 csukabálna és 50 közönséges barázdás bálna elejtése - közölte a Japán Halászügyi Igazgatóság. A tervek szerint ez lehet mindenidők legnagyobb bálnavadász akciója a déli sarkkör területén.