Festményekkel bőszítik az oroszok a briteket

Vágólapra másolva!
A Kreml szerdán bejelentette, nem járul hozzá egy kasszasikerrel kecsegtető londoni kiállítás megrendezéséhez. Az oroszok visszamondták a kiviteli jogát annak a 120 festményből álló szállítmánynak, amelyet január 26-án állítottak volna ki a brit fővárosban - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

A Kreml szerdán visszavonta a kiviteli engedélyét egy 120 festményből álló szállítmánynak - írja a The Times. "A végleges döntés csütörtökre várható" - közölte a brit lappal az orosz nemzeti kulturális minisztérium szóvivője.

A festmények között Matisse, Van Gogh és Kandinsky több alkotása is szerepel. A műkincseket a londoni Királyi Akadémia (Royal Academy) kérte kölcsön, hogy reprezentatív kiállítást rendezzen a négy legnagyobb orosz galéria anyagából. A tárlat január 26-án nyílna meg.

A Royal Academy szóvivője elmondta, hogy a kiállításra már két éve készülnek. "El sem tudom képzelni, hogy mi történik, ha a kiállításunk meghiúsulna. A tárlat kasszasikernek ígérkezik, hiszen eddig csak elővételben 5 millió font (1,8 milliárd forint) értékben adtunk el jegyeket" - közölte a szóvivő, aki szerint mindenben eleget tettek az oroszok kéréseinek.

"A kiállítást mindaddig nem engedjük ki Nagy-Britanniába, amíg az angolok nem garantálják annak épségét" - indokolta a kiviteli tilalmat Vlagyimir Titov orosz külügyminiszter-helyettes. Az Egyesült Királyság azon kevés ország egyike, ahol nincs érvényben a külföldi műkincseket védő, lefoglalást tiltó törvény. Az orosz műtárgyak egy része olyan magángyűjtőké, akik 1917 és 1991 között hadizsákmányokból jutottak hozzá festményekhez. A Kreml pedig attól fél, hogy a brit hatóságok elkobozzák a világhírű alkotásokat. A teljes gyűjtemény összértéke megközelíti a 900 millió fontot (318 milliárd forint).

"A kormány garanciát vállal az orosz gyűjteményre" - közölte csütörtökön a brit kulturális minisztérium egyik munkatársa. Hozzátette, egy 1978-as törvény immunitást nyújt minden külföldről behozott műtárgy számára. "Titov külügyminiszter-helyettes félelmei ellenére mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a festményeket" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője.

A The Times politikai okokat sejt az ügy hátterében. A brit lap szerint ez egy újabb állomás a két ország hónapok óta tartó diplomáciai hadakozásában. Titov külügyminiszter-helyettes tagadta, hogy az esetnek bármi köze is lenne az orosz-brit kapcsolatokhoz. A kiállítás jelenleg németországi körúton van és többek között Renoir, Cezanne, Van Gogh és Gauguin egyedülálló alkotásai mellett Kandinsky, Malevich és Chagall műveit is megtekinthetik az érdeklődők.

Az angol kiállítás előtt kiadott katalógus előszavát Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gordon Brown brit miniszterelnök írta. A megnyitóra mindkét politikust meghívták.