Vágólapra másolva!
Felmentették a huszonkilenc emberéletet követelő omagh-i mészárlás egyetlen vádlottját csütörtökön Belfastban. Észak-Írország történelmének legsúlyosabb pokolgépes merényletét Omagh kisvárosban 1998. augusztus 15-én hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát "Valódi IRA"-ként azonosította.
Vágólapra másolva!

Reginald Weir bíró ítélete szerint nem Sean Hoey követte le a merényletet, amelyben főként nők és gyermekek haltak meg. Felmentette a 38 éves férfit a többi vádpont alól is, amelyek szerint az illető - egy villanyszerelő - az omagh-i mészárlás előtt más merényleteket és gyilkosságokat is elkövetett volna.

A főügyész szerint Hoey volt a Valódi IRA tűzszerésze és az omagh-i merénylet irányítója.

A gépkocsiba rejtett pokolgép okozta detonációban huszonkilencen haltak meg, és több mint kétszázan megsebesültek. A legfiatalabb áldozat 18 hónapos, a legidősebb 66 éves volt. Az egyik áldozat nyolc hónapos terhes volt, ikreket várt.

A Valódi IRA ellenezte a később nagypénteki megállapodások néven ismertté vált északír békefolyamatot.

Hoey egy DNS-vizsgálat révén keveredett gyanúba, amely alapján köze lehetett az Omagh-ban és más városokban elkövetett merényletekben használt pokolgépekhez.

Az omagh-i mészárlás áldozatainak hozzátartozói megdöbbenésüket fejezték ki.