Putyin: Amerika érdeke egy erős Oroszország

Vágólapra másolva!
Washington vélhetően már megértette, hogy csak egy erős Oroszország felel meg Amerika valódi érdekeinek - nyilatkozott Vlagyimir Putyin az amerikai Time magazinnak, amely az orosz elnököt választotta a 2007. év emberévé.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Oroszország egymás szövetségesei voltak az első és a második világháborúban, tehát nehéz időkben valami objektív módon összehozza őket - mondta Putyin a Moszkvában készített interjúban.

Az orosz vezető hangsúlyozta: a sikerhez megállapodásokat kell tudni kötni. A kompromisszum nem diplomáciai udvariasság, hanem a partner legitim érdekeinek figyelembe vétele és tiszteletben tartása - fogalmazott.

Az orosz elnök szerint Amerikában bizonyos körök tudatosan kedvezőtlen képet festenek Oroszországról, hogy ennek alapján befolyásolhassák az orosz bel- és külpolitikát. Azt terjesztik, hogy az oroszok kissé barbárok, nemrégen másztak le a fáról, meg kell fésülni őket, rendbe kell tenni szakállukat. Ezért hiszik az amerikaiak azt, hogy helyénvaló, ha belecsípnek az oroszokba.

George Bush személyéről annyit mondott, hogy az amerikai elnököt nagyon megbízható partnernek tekinti. "Irak hiba volt, de ő tisztességes, becsületes ember" - fogalmazott.

Putyin a Time magazin szerkesztőinek azt is elárulta, hogy egyáltalán nem e-mailezik és nem ír web-es naplót. "Nem élek ezekkel a technikákkal, még telefont sem használok" - mondta, hozzátéve, hogy segítői kitűnően elvégzik helyette ezeket a feladatokat.

A magazin azzal az indoklással választotta Putyint az év emberévé, hogy "rendkívüli vezetői teljesítményt" nyújtva egykor káoszba jutott országában stabilitást teremtett.