Nyugalmazott chilei tábornokot ítéltek el

Vágólapra másolva!
Chilében tízévi börtönbüntetést szabtak ki szerdán egy nyugalmazott tábornokra és két őrmesterre egy tanító és a felesége meggyilkolásáért az 1973-as jobboldali katonai puccs győzelme után.
Vágólapra másolva!

Az ítélet értelmében Fernando Polanco tábornoknak, valamint a két - szintén már nyugdíjazott - őrmesternek 600 ezer dollár kártérítést is fizetnie kell a meggyilkoltak gyermekének.

A két áldozat: az argentin Bernardo Lejderman általános iskolai tanító és mexikói felesége, María Avalos a baloldali rendszer iránt érzett szimpátiája miatt költözött Chilébe 1971-ben. A puccs után a család el akart menekülni az országból, de egy besúgó a rejtekhelyükre vezette a Polanco különítményét. A házaspárt az akkor kétéves gyermekük szeme láttára agyonlőtték a katonák.

Chilében már több száz katonát, köztük több mint ötven egykori tábornokot fogtak perbe az 1973-tól 1990-ig tartó katonai diktatúra alatt elkövetetett bűncselekmények miatt. Vezérük, Augusto Pinochet meghalt, még mielőtt jogerős ítéletet hozhattak volna ellene. Uralma alatt egy hivatalos jelentés szerint 3197 embert gyilkoltak meg politikai okból.