Elköltöznek a németek Németországból

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben több mint 155 ezer született német döntött úgy, hogy otthagyja hazáját, és valahol máshol folytatja életét. A kivándorlók többsége fiatal, akik szívesen telepednek le abban az országban, ahol korábban valamilyen program keretében tanultak. Egyre népszerűbbek a kelet-európai országok.
Vágólapra másolva!

Minden ötödik német szívesen kivándorolna hazájából, a harminc év alattiak közül pedig minden harmadik elhagyná az országot - áll az Allensbach-Institut szeptemberben készített felmérésében. Az új életre vágyakozók közül pedig egyre többen meg is valósítják álmaikat: 2006-ban több mint 155 ezer német döntött úgy, hogy otthagyja hazáját. Az emigráció gondolata olyan népszerű, hogy a német televíziós csatornákon két valóságshow is fut, amelynek hősei külföldre költözött családok.

A mellett, hogy tavaly egy Potsdam méretű város lakossága távozott az országból, idén húszéves minimumra csökkent a bevándorlás is: az elmúlt évben - 1987 óta először - kevesebb mint 700 ezer ember döntött úgy, hogy Németországot választja új hazájának. Migrációkutatók szerint, ha csak a német anyanyelvűeket vizsgálják, már két éve negatív a szaldó, mivel többen költöznek el az országból, mint ahányan hazatérnek.

Az emigráló fiatal németeket sokféle megfontolás vezeti, de a legtöbben a jobb karrierlehetőségek miatt hagyják el hazájukat, vagy a szerelem vezeti őket. A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó 30 éves Melanie Carli - aki már öt éve Ausztráliában él - azt mondta, diákként töltött egy szemesztert Sydneyben, majd annyira megtetszett neki a hely, hogy az egyetem elvégzése után visszatért. "Ha valahol bevándorló akarsz lenni, akkor itt. Az egész világ egy városban, ezt imádom" - mondta.

A kutatók szerint egyre jellemzőbb, hogy a diákok - akik közül egyre többen töltenek több-kevesebb időt külföldön - a tanulmányok befejezése után visszatérnek. Így tett Albrecht Hohenadl is, aki egy évig Tokióban tanult, majd öt évvel később Japánban vállalt munkát. Ma már azt mondja, nem is akar hazatérni: a perec, a kolbász és a tejtermékek mellett alig hiányol valamit új hazájában.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozók azonban nem teljesen tipikus kivándorlók, ugyanis sem Japán, sem Ausztrália nem szerepel a kivándorlók tíz legkedveltebb országai közt. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyértelmű a trend, a célországok egyre inkább európai államok: 2004-ig az Egyesült Államok vezetett, azóta viszont Svájc az első. Egyre fontosabb helyet foglalnak el a kelet-európai országok: Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia.