70 milliárd dollárt ad az amerikai szenátus a háborúra

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a jövő évi háborús költségvetést az amerikai szenátus: az Egyesült Államok 70 milliárd dollárt költhet iraki és afganisztáni akcióira. Közben George Bush jóváhagyta a nukleáris fegyverek jelentős csökkentéséről szóló döntést. E szerint az USA a hidegháborús szint egynegyedére csökkenti csapásmérő arzenálját.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus szerdára virradóra elfogadta azt a javaslatot, amely 70 milliárd dollárt (több mint 12000 milliárd forint) irányoz elő - 14 különböző minisztérium költségvetésén keresztül - az október 1-én megkezdődött költségvetési évre az iraki és az afganisztáni háborúkra. A hétfői képviselőházi szavazás után az amerikai törvényhozás felsőháza 70-25 arányban voksolt a háborús büdzsé mellett.

A tervezet jóváhagyásával George Bush elnök és republikánus párti szövetségesei csatát nyertek. A republikánusok mindenesetre megosztottak annak megítélésében, hogy a salátatörvény elfogadása győzelem-e számukra abban az egy hónapja folyó küzdelemben, amelyet a demokrata pártiakkal folytatnak a különböző kormányzati intézmények költségvetési tételei miatt.

Nem sokkal korábban a Fehér Ház bejelentette, hogy George Bush elnök jóváhagyta az USA nukleáris fegyverzetének csökkentéséről szzóló korábbi kongresszusi döntést. Ennek értelmében az Egyesült Államok a hidegháború végének szintjéhez képest egynegyedére csökkenti nukleáris robbanófejeinek számát. Hogy ez pontosan hány töltetet jelent, az titkos adat. Elemzők úgy becsülik, Amerikának jelenleg hatezer robbanófeje van.

John Broehm, az országos atombiztonsági hatóság szóvivője azt közölte, hogy az Egyesült Államok a tervezettnél lényegesen gyorsabb ütemben számolja fel atomfegyvereit. Bush elnök 2004-ben bejelentette, hogy 2012-ig megfelezik az arzenált, ezt azonban öt évvel korábban, már idén év végére teljesítik. Az újabb cél így további 15 százalékos csökkentés - tette hozzá.

Arról még vita folyik a kongresszusban, hogy milyen összeget fordítson az Egyesült Államok a régieket majdan leváltó megbízhatóbb és erősebb töltetek kifejlesztésére. A fejlesztési programnak az ellenzők szerint fegyverkezést ösztönző üzenete volna a világ számára, miközben az Egyesült Államok éppen ennek meggátolására törekszik.