Benyomult a török hadsereg Észak-Irakba

Vágólapra másolva!
Körülbelül 300 könnyűfegyverzetű török gyalogos nyomult be Észak-Irak területére keddre virradóra. A katonák feltehetően kurd szeparatistákra vadásznak. Összecsapásokról nem érkezett hivatalos jelentés, de a térségben lövések zaja hallatszik.
Vágólapra másolva!

Török katonák behatoltak kedd reggel az észak-iraki kurd autonóm régió területére, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bázisai találhatók. Kurdisztáni biztonsági források szerint körülbelül 300, könnyűfegyverzetű katona lépte át a török-iraki határt keddre virradóra.

Az egység 2-3 kilométeres mélységben nyomult be a nehezen járható hegyvidéki területre a török-iraki-iráni hármas határ térségében. Egy magas rangú iraki katonai illetékes szerint korlátozott török akcióról van szó, valószínűleg nem kell kiterjedt műveletre számítani.

Összecsapásokról eddig nem érkezett jelentés, jóllehet a BBC szerint az iraki katonák kézifegyverek zaját hallották. Ankara nem kommentálta a benyomulásról szóló jelentést, az iraki kurd hatóságok elítélték a lépést.

Feltehetően ez az első jelentősebb szárazföldi török benyomulás iraki területre azóta, hogy a kormány a múlt hónapban rábólintott arra a parlamenti dötnésre, amely lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy a közös határon átnyúló hadműveleteket hajtson végre. A határvidéken százezer török katona állomásozik. Két nappal korábban 50 harci repülőgép támadt kurdisztáni célpontokat. Iraki források szerint tíz falut értek bombák, a PKK hét emberét veszettte el, és meghalt egy nő is. Az iraki kormány élesen elítélte az akciót.

A török hadsereg szerint a PKK - amelynek körülbelül 3000 tagja tartózkodik a térségben - észak-iraki bázisairól támad katonáira.