Lavrov hagyná Koszovó jelenlegi státusát

Vágólapra másolva!
A status quo fenntartása mellett állt ki Koszovó kapcsán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden este az Eho Moszkvi rádió egyik műsorában.
Vágólapra másolva!

A miniszter az Egyesült Államokat és több európai országot a nemzetközi jog alapvető elveinek megsértésével is megvádolt.

"A nemzetközi jog kérdései, köztük az államok területi épsége, amely megváltoztathatatlan, hacsak az érintett felek nem jutnak közös megállapodásra, számunkra kardinális kérdések. Ezeket az alapvető elveket sérti az Egyesült Államok és számos európai ország irányvonala, amely Koszovó függetlenségének alternatíva nélküli megadását célozza, függetlenül Belgrád álláspontjától" - mondta.

Érthetetlennek mondta, hogy az Egyesült Államok, amely szerinte a Koszovóval foglalkozó diplomáciai trojka munkája során mindvégig egyetértett azzal az elvvel, hogy a tárgyalásokat a helyzet teljes rendezéséig folytatni kell, az utóbbi időben azt hangoztatja, hogy Koszovó függetlensége elkerülhetetlen, s hogy ezzel meg kell békélni.

Bírálta az Európai Uniót rendőri és polgári erők tervezett Koszovóba küldése miatt. "Ravasz, hogy az ENSZ-missziót EU-misszióval akarják kiváltani. Ha a Biztonsági Tanács vonatkozó javaslatáról lenne szó, akkor lehetséges lehetne..." - mondta.

"A probléma az, hogy a 1244. számú határozatot úgy próbálják értelmezni, hogy az jogot ad az ENSZ főtitkárának a koszovói polgári és politikai jelenlét összetételének belátása szerinti megváltoztatására. Ám az összetételt még a jelenlegi főtitkár elődjének idején dolgozták ki, megváltoztatásához új javaslatot kell a Biztonsági Tanács elé terjeszteni, s azt a BT-nek meg kell vizsgálnia" - fejtegette Lavrov.

Lavrov határozottan tiltakozott a 1244. számú BT-határozat olyan értelmezése ellen is, amely szerint az magában foglalja Koszovó függetlenségének egyoldalú megadását. "A határozat figyelmes tanulmányozásából kiviláglik, hogy ilyen lehetőség nincs. Arról van szó, hogy Koszovó Szerbián belüli jelentős mértékű autonómiájának kialakítása céljából biztosítani kell a politikai rendezés nélkülözhetetlen feltételeit" - mondta Szergej Lavrov.