Már tavasszal beindítják Irán első atomerőművét

Vágólapra másolva!
Három hónapon belül beindíthatják Irán első atomerőművét, amely egy év múlva már teljes kapacitással termeli az áramot - jelentették be iráni illetékesek. A busheri atomerőmű nagy részét már tesztelték is, Oroszország pedig hétfőn megkezdte a beindításhoz szükséges fűtőanyagok szállítását.
Vágólapra másolva!

Egy éven belül teljes kapacitással üzemelhet Irán első atomerőműve - jelentették be iráni illetékesek, miután Oroszország megkezdte a fűtőanyag-szállítást a közel-keleti országba. A busehri atomerőmű három hónapon belül 100-200 megawattos teljesítménnyel működik majd, és újabb kilenc hónap elteltével eléri maximális, 1000 megawattos terhelését - közölte Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője.

"Kritikus szakaszon vagyunk túl" az orosz fűtőanyag-szállítások vasárnapi megkezdésével - idézte a tisztségviselő szavait az Irna hivatalos iráni hírügynökség. "Az indításra két-három hónapon belül sor kerülhet. Várakozásaink szerint az erről szóló megállapodás egy
hónap múlva megszületik" - fűzte hozzá. Szaídi azt nem részletezte, hogy mire vonatkozik a megállapodás, amelyet az erőmű befejezésén dolgozó orosz féllel kell nyélbe ütniük.

Az illetékes szerint a busehri erőmű készültsége mostanra "elérte a 95 százalékot". A reaktort, a turbinát, a generátorokat és a szivattyúkat már letesztelték. A fennmaradó 5 százalék olyan kisebb jelentőségű berendezés, mint a szellőztető rendszerek és bizonyos vezetékek - mondta az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője.

A orosz Atomsztrojekszport cég hétfőn jelentette be, hogy Oroszország megkezdte a nukleáris fűtőanyag szállítását a busehri erőműhöz. A hírrel kapcsolatban Teherán ismét azt hangoztatta, hogy az atomerőmű szigorúan civil célokat szolgál, a washingtoni Fehér Ház pedig közölte, hogy Oroszország az Egyesült Államokkal egyeztetve kezdte meg a szállításokat. Washingtoni megfogalmazás szerint a szállítmány újabb érv amellett, hogy Irán felfüggessze saját urándúsítási programját.