Castro állítólag nem ragaszkodik már a hatalomhoz

Vágólapra másolva!
Fidel Castro kubai vezető nyílt levélben utalt arra, hogy nem ragaszkodik már a hatalomhoz, ami a The New York Times szerint jelentheti azt is: távozik a kubai vezetés éléről. A kubai diktátor 2006 júliusa óta nem vesz részt az államügyek intézésében, az országot öccse, Raul Castro vezeti. A BBC szerint a betegeskedő Castro megpróbálja átruházni hatalmát öccsére, hogy az mindenképp megnyerje a 2008. január 20-i elnökválasztást.
Vágólapra másolva!

"Alapvető kötelességemnek tartom, hogy ne ragaszkodjak a hatalomhoz, még kevésbé, hogy útját álljam a fiatalabb generációnak" - jelentette ki Fidel Castro kubai államfő. A tizenhat hónapja betegeskedő Castro nyílt levelét hétfőn este olvasták be a kubai állami televízióban. Az üzenet az ország legnépszerűbb esti tévéműsorban, a Mesa Redondában hangzott el, amelyet közel 11 millió kubai látott - írta a BBC.

A The New York Times szerint a bejelentés nehezen értelmezhető, nem tudni ugyanis, hogy a most 81 éves kubai vezető mennyire gondolta komolyan szavait. A levél tartalmát más kubai vezetők nem kommentálták.

"A bejelentés egyértelműen a jövő januári elnökválasztással hozható összefüggésbe" - mondta Michael Voss, a BBC havannai tudósítója, aki szerint a levél nem bizonyítja a kubai államfő visszavonulását. A közleményben ugyanis semmi utalást nem találni arra vonatkozóan, hogy Castro hogyan és mikor vonulna vissza. A BBC szerint a betegeskedő diktátor megpróbálja átruházni hatalmát öccsére, a 76 éves Raul Castróra, aki formálisan tizenhat hónapja vezeti a szigetországot.

"Hiszem, hogy a közlemény fordulópontot jelent Kuba történetében" - mondta egy ellenzéki újságíró, Miriam Leiva, aki szerint a változás mind társadalmilag, mind gazdaságilag jót tenne az országnak. Hozzátette: legalább lenne jövőnk.

Az Egyesült Államokban élő kubaiak különbözőképpen fogadták Castro szavait. A floridai Moises Dobanganes szerint már maga a változás ténye is reményt kelthet az emberekben. "Tisztában van vele, hogy tettei miatt rossz fényben tüntetik majd fel a történelemkönyvek. Ezzel a bejelentéssel csak szépíteni próbálja szerepét" - mondta Gina Forcellado, aki úgy véli, ez csak egy újabb cinikus húzás Castro részéről, hogy hatalomban tartsa saját klikkjét.

Fidel Castro még 2006 júliusában adta át a hatalom gyakorlását öccsének, Raul Castrónak. Castro az 1959-es fordulat óta kormányozta a szigetországot, 1976-ig kormányfőként, majd az államtanács elnökeként. A gerillavezérből lett államfő mellett olyan politikusok dolgoztak, mint Che Guevara (mezőgazdasági és propagandaminiszter). Castro sokszor a végletekig feszítette a húrt az Egyesült Államokkal, 1962 őszén pedig alakítója volt a hidegháború legfeszültebb helyzetének: a kubai rakétaválságnak. Pályája elején élesen bírálta John F. Kennedy amerikai elnököt, és volt, aki részben Castrót tette felelőssé a Kennedy-gyilkosságért.