Afrikai menekültek százai vesztek a tengerbe

Vágólapra másolva!
Meghalt, illetve eltűnt csaknem kétszáz afrikai menekült az Ádeni-öbölben, Szomália és Jemen között, miután a hét végén elsüllyedt az őket szállító két hajó - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Az egyik hajó felborult, a másik sziklának ütközött.
Vágólapra másolva!

Összesen 418 menekültet szállított az a két embercsempészettel foglalkozó hajó, amelyek a hétvégén süllyedtek el az Ádeni-öbölben, Szomália és Jemen között. A balesetekben százak tűntek el és közel 60 ember életét vesztette.

Az egyik hajó szombaton borult fel a jemeni partok közelében, 148 emberrel a fedélzetén, miután vita támadt az embercsempészek között. Astrid van Genderen Stort, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője elmondta: túlélő menekültek beszámolója szerint az embercsempészek verték őket, a tragédia ezután következett be. Vízbe vesztek legkevesebb 58-an, az áldozatok közt 54 etióp és 4 szomáliai van, rajtuk kívül 37-en eltűntek - közölte.

A másik hajó 270 utassal sziklának ütközött, miközben vasárnap el akart szökni egy jemeni tengeri járőr elől. Legalább 173 hajótörött ki tudott úszni a partra, a többiek - köztük gyerekek - eltűntek.

Idén összesen már több mint 1400 menekült veszett oda az Ádeni-öbölben, miközben Afrika szarváról el akart jutni Jemenbe, vállalva a veszélyes tengeri utat - tette hozzá az ENSZ-szervezet.