Befalazta a Greenpeace az Európai Tanácsot

Vágólapra másolva!
Befalazta az Európai Tanács épületének bejáratait a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédő szervezet az akciót az EU Halászati Tanács ülésére időzítette, hogy így tiltakozzon az európai halászati politika és a tengerek kizsákmányolása ellen. Azt szeretnék elérni, hogy a kvótákat a mainál lényegesen alacsonyabban szabják meg, illetve védett területeket hozzanak létre, ahol megtiltanák a halászatot. 
Vágólapra másolva!

Egy harminc méter hosszú fallal zárta el az Európai Tanács brüsszeli épületének bejáratait a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hétfőn reggel. A kétszáz aktivista az Európai Unió halászati politikája és a tengerek kizsákmányolása ellen tiltakozott az akcióval, amelyet az EU Halászati Tanácsa éves ülésének időpontjára időzítettek. A blokádot a tüntetők nem tudták sokáig fenntartani, a rendőrség mindenkit letartóztatott. Egy német aktivistához mentőt kellett hívni.

A Halászati Tanács ülésén határoz a megengedett maximálisan kifogható halmennyiségekről (TAC). A Greenpeace szerint a testület korábbi határozatai alapján valószínű, hogy a maximálisan kifogható mennyiség jóval nagyobb lesz annál, mint ami mellett még fenntartható lenne a tengerek biológiai sokfélesége és a halállomány szintje.

"A Halászati Tanács egy igazi tragédia a halászok számára" - mondta Saskia Richartz, a Greenpeace halászati szakértője, aki szerint Európa halászatára - a csökkenő halállomány miatt - már a közeljövőben csőd vár, hacsak a döntéseket nem engedik át a tagországok környezetvédelmi minisztereinek.

Forrás: EPA
Nem tudtak sokáig kitartani

A Greenpeace adatai szerint az 1980-as évektől kezdve - a Halászati Tanács tevékenységének eredményeként - riasztó mértékben csökkent a tengeri halállomány. A környezetvédők szerint az európai halászati miniszterek nem törődtek a tudományos ajánlásokkal és Európai Bizottság szakértőinek tanácsaival sem.

"Ha az Európai Halászati Tanács egy magáncég lenne, akkor vezetőit gondatlanság és hozzá nem értés miatt már régen elbocsátották volna" - mondta a Greenpeace kampányfelelőse, Iris Menn. A Greenpeace szerint az európai tengerek halászatával kapcsolatos döntéseknél új szempontokat kell figyelembe venni, a maximálisan kifogható halmennyiségnek pedig a tudományosan megállapított szinten vagy az alatt kell maradnia.

A környezetvédők szerint nagyméretű tengeri természetvédelmi területek hálózatát kellene létrehozni. Ezek közt lennének olyan fokozottan védett területek is, melyeken teljesen tilos lenne a halászat. Egy kutatás szerint a tengerek területének mintegy 20-50 százalékát kellene védetté nyilvánítani. A védett területek kijelölésére az EU által kitűzött határidő 1998-ban járt le.