Jeges ítéletidő Olaszországban

Vágólapra másolva!
Tovább tart az ítéletidő Olaszországban: a mediterrán vidéken szokatlan hideg, hó és jég több körzetben megbénította az életet. Egyre komolyabbak a fennakadások a közúti és a légi közlekedésben, szombaton 450 utas töltötte az éjszakát egy nyílt vágányon leállt, fűtés nélkül maradt vonatban.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul zord az idő Olaszország nagy részén. Az itáliai időjárási viszonyokra jellemző, hogy a félsziget legdélibb csücskében, Calabriában a hétvégén mínusz 15 fokot is mértek, és közlekedési hatóságok kötelezővé tették a hóláncok használatát az autósok számára a jégpáncél borította utakon. Az A3-as autósztráda calabriai szakaszát le is kellett zárni vasárnap reggel. Ugyancsak szünetel a forgalom a Puglia tartománybeli Bari és Brindisi repülőterén. A tartomány útjain több tömeges karambol is volt, az egyikben egy férfi meghalt, négyen megsérültek, köztük egy életveszélyesen.

A campaniai Caserta közelében egy Lecce és Róma között közlekedő nagysebességű Eurostar vonat állt meg szombaton nyílt vágányon - áramkimaradás miatt. A La Stampa on-line kiadásának beszámolója szerint a vonaton utazó 450 utas az éjszaka nagy részét a hideg, fűtés nélkül maradt kocsikban töltötte, ahol a mosdók sem működtek. Az Eurostar segítségére küldött mozdonyoknak nem volt kompatibilis csatlakozása a szerelvényhez. Az utasokat hajnal felé átszállították egy másik nagysebességű vonatba, de rövid idő után az is leállt. Végül 11 órás késéssel érkezett meg a vonat a fővárosba, egy asszonyt öt hónapos csecsemőjével kórházba szállítottak.

A havazás nem kímélte Szicília belső területeit sem, és Észak-Olaszországban sem sokkal jobb a helyzet - írta a La Repubblica című lap. Trieszt környékén a fagypont körüli hőmérsékletet a több mint 100 kilométeres sebességű szélvihar súlyosbítja. A legnagyobb hóakadályok az Adria-parti utakon vannak, de szinte valamennyi autósztrádán lelassult a forgalom. Az olasz alpesi tartományban, Val d'Aostában mínusz 20 fok volt a vasárnap hajnali hidegcsúcs a hegyekben.