Foglyok százai törtek ki egy indiai börtönből

Vágólapra másolva!
Bebörtönzött maoista felkelők szöktek meg egy indiai börtönből vasárnap. A foglyok lefegyverezték őreiket, majd más rabokat is szabadon engedtek. A több mint 300 szökevény felkutatását az erősítés megérkezése után kezdte meg a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Legalább háromszáz fogoly, köztük több elítélt maoista gerilla szökött meg vasárnap egy indiai börtönből, miután legyűrték őreiket - közölte a helyi rendőrség. A BBC értesülései szerint a rabok tűzharcba keveredtek az őrökkel, és meg nem erősített hírek szerint a börtön épületét is hatalmukba kerítették.

Elsőként mintegy negyven gerilla tört ki a cellájából, lefegyverezte az őröket, és segített a többi fogolynak is elmenekülni a Csattiszgarh állambeli büntetés-végrehajtási intézetből. A rendőrség szerint a szökés nagyon körültekintően megszervezett művelet volt, és belső cinkosoknak is kellett lenniük. A környékre az incidens után rendőri erősítést küldtek, és megkezdték a szökevények felkutatását.

A megszökött maoista gerillák fegyveres harcot vívnak egy kommunista állam megteremtéséért Kelet-Indiában, saját elmondásuk szerint az indiai törzsek és a földnélküli parasztok jogaiért harcolnak. Manmohan Singh miniszterelnök szerint ugyanakkor ők jelentik a legnagyobb fenyegetést India nemzetbiztonságára nézve.

Csattiszgarh állam a maoista felkelők egyik erőssége, ahol az elmúlt évtizedekben több ezren vesztették életüket a hatóságokkal vívott összecsapásokban.