A britek átadták az irakiaknak Bászra ellenőrzését

Vágólapra másolva!
A dél-iraki Bászrában a 2003 óta ott állomásozó brit haderők átadták a tartomány fölötti ellenőrzést az iraki kormánynak. A brit külügyminiszter szerint az átadás "az iraki biztonsági erők növekvő képességét és az irakiak felkészültségét jelképezi".
Vágólapra másolva!

Ünnepség keretében adták át a Bászra tartomány fölötti ellenőrzést az iraki kormánynak a 2003 márciusa óta ott állomásozó brit haderők. Tudósítók szerint a vasárnap délelőtti ceremónia a bászrai repülőtéren lévő brit támaszponton Korán-részletek felolvasásával és Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági tanácsadó beszédével kezdődött. "Bászra biztonsága immár az irakiak kezében van" - hangsúlyozta Rubai, s arra figyelmeztetett, hogy "a fegyvereknek a kormány kezében kell lenniük, minden más fegyver törvénytelen".

Az ünnepségen részt vevő David Miliband brit külügyminiszter "nagy előrelépésként" üdvözölte a biztonsági felelősség átadását, ami "az iraki biztonsági erők növekvő képességét és az irakiak felkészültségét jelképezi". A szintén jelen lévő Des Browne brit védelmi miniszter ugyancsak üdvözölte az irakiak számára "alapvető fontosságú napot", megemlékezett ugyanakkor arról a 174 brit katonáról, aki Irakban meghalt a háború 2003. márciusi kezdete óta.

A most átadott tartomány székhelye, Bászra kikötőváros az iraki olajkivitel fő helyszíne már szeptember 3-a óta az iraki hatóságok biztonsági felügyelete alatt áll. Kevesebb mint 5 ezer brit katona állomásozik még a repülőtéri bázison, de már bejelentették, hogy számuk a jövő év elején a felére csökken.