Táblákat állítanak a határt bontó osztrákok

Vágólapra másolva!
December 21-én nulla órától megszűnik a határellenőrzés Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Szlovákia közös határain, és az osztrákok ettől nagyon félnek: épp ezért - ha nem is a határőrbódéban - helyükön maradnak a katonák, a rendőrök, és sok helyütt behajtani tilos táblákkal próbálják távol tartani a külföldieket. A dugóktól Szlovákiában is tartanak.
Vágólapra másolva!

Az osztrákok többsége, 58 százaléka ellenzi az új EU-tagállamok csatlakozását a schengeni térséghez, és csak egyharmaduk üdvözli a határellenőrzés megszüntetését - áll abban a közvélemény-kutatásban, amelyet az ORF, az osztrák közszolgálati rádió és televízió megrendelésére készítettek. A felmérés szerint a felnőtt osztrákok 22 százaléka kifejezetten fél attól, hogy a határok megnyitása után megnő a bűnözés.

Az osztrákok félelmeit a politika is érzékelte, de Bécs sikertelenül lobbizott az Európai Unió szerveinél a schengeni csatlakozás elhalasztásáért. Ezután az osztrák vezetés egy sor intézkedéssel igyekezett megnyugtatni a lakosságot: nem kell a keleti bűnözők hadától tartani, az állam képes lesz őket megvédeni. Például továbbra is 1500 katona járőrözik majd a határövezetben, hogy - mint egy parancsnok a Der Standard című lapnak elmondta - "demonstratív jelenlétével" nyugtassa meg a helyieket.

Legalább 2008 őszéig a helyükön maradnak azok a rendőrök is (mintegy 2600-an), akik korábban a határokon teljesítettek szolgálatot. A különbség csupán annyi lesz, hogy az állomány nem a határállomásokon ellenőriz majd, hanem a határzónában végez meglepetésszerű ellenőrzéseket. Emellett Ausztria fenntartja magának a jogot, hogy bizonyos esetekben - mint például a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokság - visszaállítsa a határellenőrzést (ezt egyébként Németország is megtette a világbajnokság idején).

"Nem szeretném a biztonságunkat a véletlenre bízni" - nyilatkozta egy televíziós interjúban Günther Platter szövetségi belügyminiszter, aki szerint Ausztriának egy "másodlagos védelmi övet" kell létrehozni a határellenőrzés megszüntetése után. Az Ausztriát ért kritikákra - melyek szerint az osztrákok épp a schengeni szerződés lényegét, a szabad mozgást akarják akadályozni - Platter úgy reagált: "hogy hogyan alakítjuk a határközeli térségeket, az a mi dolgunk".

A határ menti magyar településekről több helyről is jelezték, hogy az osztrákok közlekedési táblákkal próbálják elejét venni annak, hogy a december 21-i csatlakozás után megélénküljön a forgalom, ezért az osztrák oldalra behajtani tilos táblákat helyeznek ki. Az intézkedéseket Christian Illedits, a burgenlandi határon átnyúló kapcsolatok bizottságának elnöke azzal magyarázta, hogy a gépkocsiforgalom zavarná az átkelők mellett pihenőhelyek és szállodák nyugalmát. Illedits szerint a megoldás elkerülő utak építése lenne, de ehhez még sok egyeztetést kell lefolytatni.

Ugyancsak közlekedési okokkal magyarázza a szlovákiai Nove Mesto (Kisújhely, vagyis Sátoraljaújhely szlovák oldalon lévő része) polgármestere, Jan Kalinic a Népszabadságnak, hogy miért nem kívánják megnyitni az autós forgalom előtt a két ország közti utcát. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere szerint is lehet, hogy időnként dugók alakulnának ki, de szerinte megérne egy próbát a ma még álló kerítés lebontása.