Kínzás miatt perlik Kadhafit

Vágólapra másolva!
Pert indított Franciaországban Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellen az a palesztin orvos, akit bolgár ápolónőkkel együtt nyolc éven keresztül tartottak fogva Líbiában. A per megindítását Kadhafi párizsi látogatásának idejére időzítették.
Vágólapra másolva!

Kínzás miatt keresetet nyújtott be Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellen Franciaországban az a palesztin orvos, akit öt bolgár ápolónővel együtt nyolc éven át tartottak fogva az észak-afrikai országban - jelentette be csütörtökön az orvos ügyvédje.

Az egészségügyi dolgozókat korábban halálra ítélték Líbiában arra hivatkozva, hogy szándékosan megfertőztek 460 gyereket HIV-vírussal. Az Európai Unió megbízottaival folytatott hosszas tárgyalások után és Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárására júliusban szabadon engedték őket.

A büntetőeljárás megindítását Kadhafi hatnapos párizsi látogatásához időzítették. Az ügyvéd szerint azonban Kadhafi diplomáciai mentessége miatt kevés az esély arra, hogy a beadvány alapján a francia ügyészség fellépjen a politikus ellen.

Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám, augusztusban megerősítette, hogy a külföldi egészségügyi alkalmazottakból kínzással csikarták ki a vallomásokat. "Volt kínzás árammal, és elhangzott olyan fenyegetés, hogy családjukat támadás éri" - mondta az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban.