Megválasztották Svájc új elnökét

Vágólapra másolva!
Megválasztotta a parlament Svájc új elnökét a 2008-as évre, leszavazták viszont a választásokon győztes párt nyíltan idegengyűlölő miniszterjelöltjét. Egyes politikai megfigyelők szerint ez akár belpolitikai válsághoz is vezethet.
Vágólapra másolva!

Az eddig belügyminisztert, Pascal Couchepint választotta meg a svájci szövetségi parlament a az ország új elnökévé a 2008. évre. Előzőleg a berni parlament kétszer is elutasította az október 21-i választásokon győztes populista, nemzeti konzervatív Svájci Néppárt jelöltjének, Christoph Blocher igazságügyi és rendőrminiszternek az újraválasztását az új kormányba.

Helyette a szociáldemokraták és zöldek által meglepetésszerűen javasolt párttársát, a mérsékeltnek tekintett Eveline Widmer-Schlumpfot választották meg, aki nem volt hivatalos jelölt, és azt sem lehet egyelőre tudni, hogy elfogadja-e a választást. A kormány többi újraválasztott tagja és Corina Casanova új szövetségi kancellár asszony már le is tette a hivatali esküt.

A svájci politikai életben 15 éve jelen lévő, nyíltan idegengyűlölő, bevándorló- és Európa-ellenes, milliárdos Blochert két fordulóban is leszavazták a képviselők. A 246 tagú szövetségi gyűlés jelen lévő 242 tagja közül a második fordulóban is csak 115-en szavaztak rá, miközben Widmer-Schlumpfra 125 voks esett.

A héttagú svájci kormányt, a Bundesratot a parlament választja meg, 1959 óta hagyományosan a négy nagy párt, a kereszténydemokraták, a néppárt, a radikális-demokraták és a szociáldemokraták tagjai közül. Az ország elnökét és alelnökét egy-egy évre a kormány tagjai közül választják meg. Az október 21-i parlamenti választásokon a Svájci Néppárt végzett az első helyen a szavazatok 29 százalékával. Politikai megfigyelők szerint az a tény, hogy a párt ideológiai vezetőjét és erős emberét, Blochert nem választották be az új kormányba, előrevetíti, hogy a párt ellenzékbe vonul, ami előreláthatólag belpolitikai válsághoz vezet.