Benzollal teli hajón fenyegetőznek a kalózok

Vágólapra másolva!
A legénység megölésével fenyegetnek azok a tengeri rablók, akik egy japán tulajdonú teherhajót kerítettek hatalmukba a szomáliai partoknál. A Golden Norit amerikai hadihajók beszorították, de a kalózok kitartanak a gyúlékony benzollal megrakott hajón.
Vágólapra másolva!

Túszaik megölésével fenyegetőznek azok a szomáliai kalózok, akik októberben kerítettek hatalmukba egy panamai zászló alatt hajózó teherszállítót a szomáliai partok közelében. A hajórablók egymillió dollárt követelnek a Golden Nori személyzetének életéért cserébe. A környéken járőröző amerikai hadihajók ágyúlövésekkel igyekeztek megfélemlíteni a tengeri rablókat, ám azok egy vegyi anyagokkal - többek között gyúlékony benzollal - megrakott hajón ülnek - írja a brit The Times.

A Golden Nori Izraelből tartott Szingapúrba, amikor a kalózok három motorcsónakkal megtámadták még október végén. Ez volt a 28. hajó, amit kalózok támadtak meg a térségben idén. A japán tulajdonú hajó segélyjelére két amerikai hadihajó érkezett. A kalózok két motorcsónakját kilőtték, és sikerült olyan vizekre szorítaniuk a Golden Norit, ahonnan nem tudnak utánpótlást szerezni a támadók.

Szomália partjainál gyakoriak a kalóztámadások, a több mint másfél évtizede anarchiában fuldokló ország hatóságai nem képesek útját állni a tengeri rablóknak. Andrew Mwangura, a Tengerészeti Segélyprogram kenyai vezetője szerint, amíg az iszlám bíróságok tanácsa (ICC) volt hatalmon Mogadishuban, hat hónap alatt csak egy kalóztámadás történt, ám miután bevonult Szomáliába az etiópiai hadsereg és a fővárosból kiebrudalták az iszlamistákat, újrakezdődtek a hajórablások.

Mogadishuban eközben tovább folynak a harcok a muszlim fegyveresek, a helyi klánok és a kormányerők között. Emberek százezrei menekülnek a városból, a térségbe segélyeket szállító segélyszervezetek hajóit francia hadihajók kísérik.