Kiszivárgott a videó Malina Hedvig kihallgatásáról

Vágólapra másolva!
Törvényellenesen zajlott Malina Hedvig kihallgatása - a tavaly megvert, Nyitrán tanuló lány ügyvédje szerint ezt bizonyítják a kihallgatásról készült felvételek. Az egyetemista azt állította, bőrfejűek támadták meg, amiért magyarul beszélt. A szlovák hatóságok szerint a lány csak kitalálta a történetet.
Vágólapra másolva!

Már több szlovák televízió és internetes portál tett közzé videórészleteket Malina Hedvig tavaly szeptemberi rendőrségi kihallgatásáról. Bár a képsorok önmagukban nem különösebben érdekesek, a lány ügyvédje Roman Kvasnica szerint tanúsítják, hogy a kihallgatás során a helyiségben a nyomozótiszten kívül legalább három olyan - vélhetően rendőri testülethez tartozó - személy is mozgott, akiknek jelenlétét a jegyzőkönyvben nem tüntették fel. Ez eleve törvényellenes.

Az ügyvéd a kezdetektől fogva ragaszkodott a videófelvételek megtekintéséhez. Az adathordozókat csak tizenöt hónap múltán, az elmúlt napokban kapta meg, ráadásul nem az összeset. A közel hat órán át tartó kihallgatásról eddig mindössze három órányi anyagot bocsátottak a rendelkezésére. Kvasnica szerint ebből az anyagból nyilvánvalónak látszik, hogy a helyiségben két kamera dolgozott: az egyik rejtett volt. Eddig úgy lehetett tudni, hogy a kihallgatást csak egy kamera rögzítette. A felvételek elemzésén dolgozó ügyvéd szerint az máris megállapítható, hogy a lány állítólagos hazugságát bizonyítani hivatott részletek nem azonosak a jegyzőkönyvben rögzítettekkel.

Kvasnica ragaszkodik a még hiányzó, csaknem két órányi képanyaghoz, és azt is tudni akarja, miért nem rögzítették a kihallgatás egyes részleteit. Hogy a kamera nem a kihallgatás teljes eseménysorát követte végig, azt abból lehet tudni, hogy látszik, amint a nyomozó utasítást ad a felvétel szüneteltetésére.

A Nyitrán tanuló egyetemista lányt - állítása szerint - tavaly augusztusban két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség azzal zárta le a nyomozást, hogy a lány a történetet csak kitalálta. A hatóság félrevezetésével gyanúsították, s ezért akár öt év szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. A rendőrség ma sem a tetteseket keresi, és a jelek szerint az ügyet felülvizsgáló legfőbb ügyészség is arra kíváncsi, igazat mondott-e vagy sem Malina Hedvig.

A legfőbb ügyészség hétfőn kihallgatta a lány diáktársait, kedden a nyomozótiszt, Peter Horák kihallgatására kerül sor, aki 384 előre megfogalmazott kérdésre tartozik válaszolni. A kihallgatott nyitrai diákok tanúsították, hogy közvetlenül a támadás után találkoztak az egyetem épületébe véresre verve érkező lánnyal. Egyikük azt mondta: Hedvig úgy össze volt verve, hogy első látásra fel sem ismerte őt.