Putyin támogatja Medvegyev jelölését

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz államfő támogatja, hogy Dmitrij Medvegyev vegye át a helyét jövőre az elnöki székben. A miniszterelnök-helyettes, aki a Gazprom elnöke is egyben, mindig is tagja volt Putyin belső, Szentpétervárhoz kötődő körének.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök-helyettest javasolta hétfőn államfőnek az Egységes Oroszország párt. Az indítványt a jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin is támogatja. Az államfő előzőleg megbeszélést tartott az Egységes Oroszország, az Igazságos Oroszország, az Agrárpárt és a Polgári erő vezetőivel, akik egyhangúlag kiálltak Medvegyev jelölése mellett.

A 42 éves volt ügyvéd, Medvegyev Szentpétervárról származik, mint Putyin. Ő vezényelte le 2000-ben Putyin választási kampányát, majd a kabinetfőnöke lett. Miniszterelnök-helyettesként az egészségügyért, lakhatásért és oktatásért felel. 2000-től ő a Gazprom elnöke. Mindig is befolyásos tagja volt a Putyin körüli szentpétervári körnek.1990-től a szentpétervári városi tanácson dolgozott, ott ismerkedett meg Putyinnal, amikor az a nemzetközi osztályt vezette. Amikor Putyin ellen különféle vádakat hoztak fel, a fiatal jogász Medvegyev védte, sikerrel.

Medvegyev liberálisnak számít. Soha nem volt köze a KGB-hez vagy annak utódszervezeteihez. Nem tagja egyetlen jelentősebb politikai klánnak sem, eddig mindig csak konkrét ügyekben kötött szövetségeket. Konfliktusokat kerülő, megfontolt, gondolkodó embernek, tapasztalt apparatcsiknak, a titkos intrikák mesterének és egyben nem túlzottan ambiciózus politikusnak tartják. Ismertsége több mint 95 százalékos, mivel közel ugyanannyit szerepel a televízióban és a lapokban, mint Putyin. Tudni lehet róla, hogy szereti a kemény rockzenét, és szívesen használja a fiatalok szlengjét.

A BBC moszkvai tudósítója szerint valószínű, hogy Putyin népszerűségének köszönhetően Medvegyev nyeri a következő márciusi elnökválasztást. Korábban a másik miniszterelnök-helyettest, Szergej Ivanovot is erős potenciális jelöltként tartották számon.

Az orosz politikai rendszerben az államfő nagy hatalommal bír, ő nevezi ki a helyi kormányzókat is. A hónap elején Putyin pártja, az Egységes Oroszország fölényesen megnyerte a választásokat, az új parlamentben Putyin támogatói lesznek többségben. Putyin egyébként világossá tette, hogy úgy tervezi: megőrzi a nemzeti vezető szerepet azután is, hogy 2008-ban, második ciklusának végén visszavonul.

Nyolc jelöltet regisztrálnak

Hétfőig mintegy 20 elnökjelöltről lehetett tudni, köztük három nőről, de legtöbbjük önjelölt. A szükséges iratokat Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök - akit az általa nemrég alapított Népi-Demokratikus Szövetség elnevezésű mozgalom jelölt - is beadta hétfőn a választási bizottságnak, azonban még kétmillió aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy regisztrálják jelöltként. Ez alól a dumába bejutott pártok jelöltjei mentesülnek.

A Központi Választási Bizottság hétfőn úgy vélekedett, hogy várhatóan legfeljebb nyolc elnökjelöltet regisztrálnak majd hivatalosan. Egyedül Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó államfője vélte úgy, hogy Medvegyevnek erős konkurenciával kell majd megküzdenie.

Mindazonáltal Medvegyev győzelmét máris annyira biztosra veszik, hogy az Eho Moszkvi rádióállomás több betelefonáló hallgatója úgy vélte: mivel az elnök személye már biztos, meg lehetne takarítani az elnökválasztásra fordítandó pénzt és energiát. Dmitrij Medvegyev jelölésével az Egységes Oroszország radikális ifjúsági szervezetei is egyetértenek, a tőzsde pedig szárnyalt a bejelentést követően: szakértők szerint hétfő estig 7 százalékot emelkednek a részvényárfolyamok.