Megkezdődött Fujimori volt perui elnök pere

Vágólapra másolva!
Az emberi jogok megsértésével vádolják Peruban az egykori államfőt, Alberto Fujimorit a most megkezdődött perben.  A volt elnököt akár több évtizednyi börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött hétfőn Limában Alberto Fujimori volt perui elnök pere, akit egyebek mellett az emberi jogok súlyos megsértésével vádolnak. A vádlott a bíró kérdésére, hogy elfogadja-e a vádiratban foglaltakat, így felelt: "Visszautasítom a vádakat, ártatlan vagyok." Az addig nyugodt Fujimori élénken védelmébe vette az 1990 és 2000 közötti, általa irányított perui rezsimet. A bíró figyelmeztette az egykori államfőt, miután az nem volt hajlandó befejezni szónoklatát.

A bírósági tárgyalás a rendőrség különleges műveleteinek a parancsnoksági épületében zajlik, ott, ahol a jelenleg 69 éves japán származású férfit fogva tartják azóta, hogy Chile szeptemberben kiadta Perunak.

A vádirat szerint Fujimori volt az értelmi szerzője annak a mészárlásnak, amelynek során egy halálbrigád 25 embert gyilkolt meg 1991-ben és 1992-ben. Fujimori 1990 és 2000 között volt a dél-amerikai ország államfője. Hét éve váratlanul lemondott, és Japánban szökött, majd 2005-ben Chilébe költözött.

A helyi sajtó egyébként történelminek nevezi a bűnvádi eljárást. Fujimori, aki valaha Peru erős emberének számított, kíméletlen harcot folytatott a Fényes Ösvény nevű maoista gerillaszervezet ellen. Az erőszakos cselekményekben 70 ezren haltak meg, illetve tűntek el.

Szakemberek szerint a per 9 hónaptól akár két évig is eltarthat, és ha bűnösnek találják a volt elnököt, akár 30 éves szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.