Budapesten egyeztetnek az amerikai rakétapajzsról

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Budapesten egyeztet az Egyesült Államok és Oroszország arról a rakétapajzsról, amelyek egyes elemeit a tervek szerint Kelet-Közép-Európába telepítenék.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Oroszország jövő héten csütörtökön Budapesten tartja a Kelet-Közép-Európába tervezett amerikai rakétapajzsról szóló egyeztetés következő fordulóját - közölte szombaton az amerikai külügyminisztérium.

Washington két hete vetette fel, hogy Moszkva is kapcsolódjon be az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítésébe. A felvetés célja, hogy eloszlassa a rakétapjazzsal kapcsolatos orosz aggodalmakat. Oroszország ugyanis ellenzi, hogy az amerikai védelmi rendszer egyes elemeit Csehországba és Lengyelországba telepítsék.

Oroszország azt ajánlotta fel, hogy használják közösen az Azerbajdzsánban lévő orosz katonai támaszpontot, amelyről jól ellenőrizhető Irán területe. Moszkva feltétele, hogy Washington szakítsa meg tárgyalásait Prágával és Varsóval. Washington azonban októberben megerősítette: folytatják a tárgyalásokat a csehekkel és a lengyelekkel.