Elérte az olajszennyezés Dél-Korea partjait

Vágólapra másolva!
A sérült tankerhajóból kiömlött tízezer tonna olaj elérte Dél-Korea nyugati partját. A veszélyeztett partszakasz közelében természetvédelmi terület fekszik, az illetékes minisztériumnál ökológiai katasztrófától tartanak.
Vágólapra másolva!

Elérte Dél-Korea nyugati partját az olaj, amely egy 146 ezer tonnás, horgonyzó tankerhajó és egy vontatóköteleiről elszabadult uszály összeütközése miatt került a tengerbe. A szennyezés mostanra húsz kilométer hosszúságban terül el - számolt be róla a BBC.

"Ez már nem az a tenger, ami régen volt. A hullámok sötétbarnák, a parton szerteszét olajos homokkupacok" - mesélte egy szemtanú az AFP hírügynökségnek. A partiőrség hajói és hat helikopter próbálja megállítani az olaj terjedését, torkolatzárt és kémai anyagokat vetettek be, de a szennyezés jelenleg az erős szél miatt tovább sodródik.

Hivatalos források szerint ez az ország történetének eddig legnagyobb olajkiömlése. Ökológiai katasztrófától tartunk - mondta Kim Jongsik, a halászati és a tengerészeti minisztériumtól. A veszélyeztett partszakasz létfontosságú terület a vándormadarak számára.