Ragaszkodik püspöki posztjához Tőkés

Vágólapra másolva!
Európai parlamenti madátuma mellett megtartja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki posztját is Tőkés László.
Vágólapra másolva!

Tőkés László továbbra is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke marad. Erről pénteken döntött a KREK közgyűlése, ahol azt követően merült fel a kérdés, hogy a püspök november 25-én európai parlamenti képviselői mandátumot nyert. A 124 tagú közgyűlés két tartózkodás mellett egyhangúlag döntött így.

Barabás Zoltán, a KREK szóvivője szerint Tőkés fenntartja magának az egyházkerület külügyi és ökumenikus képviseletének szolgálatát. Emellett a KREK valamennyi közösségében gyakorolhatja az igehirdetés szolgálatát is. Hatáskörének egy részét átruházta Csűry István püspökhelyettesre.

A szóvivő szerint az európai parlamenti tevékenysége többnyire hétköznapokon veszi igénybe a püspököt, aki hétvégeken hazajön, és részt vesz majd az egyházkerület igazgatótanácsának ülésén. és a közgyűléseken. Tőkés Lászlót legutóbb 2004-ben választották meg püspöknek, mandátuma hat évre szól.

A püspök úgy nyert madátumot a romániai európai parlamenti választásokon, hogy szembefordulva a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségével független jelöltként indult, és megszerezte a szavazók 3,44 százalékának támogatását.