Negyven iraki nőt öltek meg illetlenségért

Vágólapra másolva!
Július óta negyven iraki nő esett áldozatul keményvonalas iszlamistáknak Bászra városában, mert az iszlám valláshoz méltatlannak vélték viselkedésüket. A rendőrség nem találja a tetteseket. Bászrában falra mázolt vörös felirat figyelmezteti a nőket: büntetésre számíthatnak, ha kendő nélkül vagy kisminkelve mennek az utcára.
Vágólapra másolva!

A dél-iraki Bászra városában az elmúlt öt hónapban több mint 40 nőt gyilkoltak meg az iszlám valláshoz méltatlannak vélt viselkedésük miatt. Néhány asszonyt a gyermekével együtt öltek meg, a holttesteket az utcákon hagyták a gyilkosok. Egy nőt egy hatéves, egy másikat pedig 11 éves gyermekével együtt végeztek ki - mondta a bászrai rendőrfőkapitány. A tetemek mellett olykor egy-egy papírdarabon üzenetet hagytak az elkövetők, és házasságtöréssel vagy más "becsület elleni bűncselekménnyel" vádolták meg az áldozatot.

A meggyilkolt nők rokonai gyakran nem mernek a hatóságokhoz fordulni, mert tartanak a botránytól és a gyilkosok bosszújától. A helyi rendőrség nagy erőkkel nyomoz, ám egyelőre tanácstalan a tettesek kilétét illetően. A síita többségű városban élő nők szerint a rémtettek hátterében a keményvonalas iszlamisták állnak, akiknek befolyása jelentősen megnőtt Szaddám Huszein exdiktátor hatalmának 2003-ban történt megdöntése óta. Huszein idejében a városi nők Irakban közel-keleti viszonylatban lezseren öltözködhettek, ám az iszlám vallás szabályait szigorúan értelmező iszlamisták térnyerése óta félnek fedetlen fejjel kimenni az utcára.

Bászra város egyik falán ma vörös tintával írt felirat szigorú büntetéssel fenyegeti azokat a nőket, akik sminkelik magukat vagy fejkendő nélkül mernek az utcára lépni. A dél-iraki tartományokban érvényben levő szigorú szabályok szerint nyilvános helyen kizárólag vallásos zenét szabad lejátszani, és tilos a tánc.

A Reuters brit hírügynökségnek több bászrai nő elmondta: iszlamista milicisták rettegésben tartják, és arra kényszerítik őket, hogy elfedjék hajukat és arcukat. Azt azonban egyikük sem mondta meg, melyik csoport tagjai akarják megfélemlíteni őket. Bászrában ugyanis több síita mozgalom rivalizál egymással, köztük Muktada asz-Szadr radikális hitszónok milíciája, a Mahdi Hadserege, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa és a kisebb Fadhila párt.