Nem vizsgálják Iliescu szerepét a bányászjárásban

Vágólapra másolva!
Formai hibák miatt megszüntették a büntetőjogi vizsgálatot Ion Iliescu volt román államfő ellen. Iliescut még 2005-ben vádolták meg többek között testi sértéssel, bántalmazással, törvénytelen fogva tartással, a hat halálos áldozatot követelő 1990-es bányászjárás miatt.
Vágólapra másolva!

Ügyészek által elkövetett többrendbeli formai hibákra hivatkozva megszüntette Románia főügyésze a Ion Iliescu volt román államfő ellen indított büntetőjogi vizsgálatot - ezt maga a főügyész jelentette be pénteken. A vizsgálatot az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében folytatták.

A katonai ügyészség szerint ekkor Iliescu parancsára lépett közbe a katonaság azzal a céllal, hogy feloszlassák a bukaresti Egyetem téren a volt államfő által irányított akkori politikai hatalom ellen tüntető tömeget. Az ügyészek szerint később a Zsil-völgyi bányászok is Iliescu kérésére jöttek Bukarestbe azzal a céllal, hogy "rendet teremtsenek" a tüntetők között.

2005-ben többek között testi sértéssel, törvénytelen fogva tartással, bántalmazással, jó hírnév megsértésével, rágalmazással vádolták meg Iliescut a hat halálos áldozatot követelő bányászjárás miatt. Iliescu akkor piszkos elterelő műveletnek, provokációnak nevezte a vádemelést. A volt államfőt egyebek között azzal vádolták, hogy az Egyetem téren több hete tüntető, távozását követelő diákok leverésére a bányászokat a fővárosba hívta.