10 ezer tonna olaj folyt a tengerbe Dél-Koreánál

Vágólapra másolva!
Megsérült egy óriási olajszállító hajó Dél-Korea partjai közelében, miután összeütközött egy kisbb hajóval. A baleset nyomán 10 ezer tonna nyersolaj ömlött a tengerbe, az olajfolt népszerű dél-koreai strandokat és természetvédelmi területet fenyeget.
Vágólapra másolva!

Baleset ért egy Hongkongban bejegyzett hatalmas olajszállító hajót pénteken a dél-koreai partoktól nyugatra, a Sárga-tengeren. A parti őrség szerint összesen körülbelül tízezer tonna nyersolaj kerülhetett a tengerbe. A 146 ezer tonnás Hebbei Spirit a partoktól nem messze horgonyzott a Sárga-tengeren 260 ezer tonnányi rakományával, amikor egy daruszállító uszály csapódott neki a viharos időjárásban. A tankeren három rés keletkezett, ezeken keresztül ömlött nagy mennyiségű nyersolaj a tengerbe. A balesetben senki sem sérült meg.

A dél-koreai parti őrségnek a három rés közül kettőnél néhány óra elteltével sikerült megállítani az olaj kiömlését, a harmadik léken át azonban még sokáig zúdult a vízbe az olaj - fél nap is eltelt, mire megszüntették a folyást. A YTN helyi hírtelevízió felvételein jól látszott, ahogy a hajóból vastag sugárban ömlik az olaj a vízbe. A parti őrség hozzálátott az olajfolt eltakarításához is. A mentést korábban az erős szél és hullámzás nehezítette.

A baleset vélhetően Dél-Korea történetének legnagyobb part menti olajszennyezését okozta. A part menti településeket, illetve az állatvilágot fenyegető veszély mértékét azonban egyelőre nem tudták felmérni. A vízfelszínen szétterülő olajfolt szombaton érheti el a partot. A veszélyeztetett partszakasz festői strandjairól, közük is elsősorban Mallipóról híres, és tengeri természetvédelmi parkként tartják nyilván, amely számos költöző madár pihenő és táplálkozó helye.

Dél-Korea vizein utoljára tizenkét éve, 1995-ben történt hasonló olajszennyezés, akkor ötezer tonna tüzelőolaj ömlött a tengerbe a Sea Prince nevű tankerből.