Vallatós videókat semmisített meg a CIA

Vágólapra másolva!
A CIA megsemmisített legalább két olyan videofelvételt, melyek terroristagyanús személyek kihallgatását rögzítették. A felvételek 2002-esek voltak, és 2005-ben semmisítették meg őket - akkor, amikor az amerikai kongresszus a CIA titkos őrizetbevételi programja körül vizsgálódott - írja a New YorK Times. A CIA megerősítette a kazetták megsemmisítésének tényét.
Vágólapra másolva!

A CIA megerősítette, hogy legalább két olyan videoszalagot megsemmisített 2005-ben, amelyek terroristagyanús foglyok kihallgatásáról szóltak. Az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség azzal indokolta az eljárást, hogy nem akarták, hogy fény derüljön a felvételeken szereplő CIA-ügynökök kilétére - írja a BBC.

A New York Times csütörtöki cikkében ugyanakkor az áll: a CIA feltehetőleg azért semmisítette meg a felvételeket, mert azokon "kemény vallatási módszereket" alkalmaztak. A New York Times forrásai - jelenlegi és egykori kormánytisztviselők - szerint a felvételeken látható módszerek legalitását megkérdőjlezhették volna a nézők.

A megsemmisített felvételek valószínűleg terrorizmussal gyanúsítottak 2002-es kihallgatását tartalmazták, köztük feltételezett al-Kaida-tagokét is. A videókat 2005-ben semmisítették meg a New York Times szerint, amikor a CIA titkos őrizetbevételi programja volt terítéken a washingtoni kongresszusban. A CIA információkat titkolhatott el a törvényhozás, a bíróságok és a 9/11-es bizottság elől - állította a lap.

A BBC az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva azt írja: a CIA vezetőjétől, Michael Haydentől minden CIA-alkalmazotthoz levél érkezett, melyben a vezetőség megmagyarázza a videók megsemmisítését. A belső levél szerint a CIA már korábban elkezdte rögzíteni a kihallgatásokat a 2002-es évben - a belső ellenőrzések eszközeként -, azután azonban a felvételek törlése mellett döntöttek, mert megtartásukhoz "nem fűződött semmilyen törvényes vagy szervezeti ok", és meg kellett védeni a kihallgatásban részt vevő ügynököket. A hírügynökség szerint a levél azt is tartalmazta: "a felvételek komoly biztonsági kockázatot jelentettek".

Ha a szalagokat valaki kiszivárogtatta volna, fény derült volna a kihallgató tisztek személyazonosságára, miáltal ők és családjuk veszélybe kerülhettek volna, az al-Kaida és követői bosszút esküdhettek volna ellenük - magyarázza a levél a történteket.

A terroristagyanús személyek őrizetbe vételi és kihallgatási programjának létét George Bush elnök 2006-ban ismerte el. A program keretében olyan kegyetlen módszereket alkalmaztak a foglyok ellen, mint a kínzásnak minősülő vízbefojtásos technika.

A The New York Times egy nappal azután hozta nyilvánosságra a videók megsemmisítésének hírét, hogy a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai egyetértésre jutott egy törvényjavaslatról, amely megtiltaná a CIA-nak a "kiterjedt kihallgatási technikák" alkalmazását. A Fehér Ház már csütörtökön jelezte, hogy az elnök megvétózza a tervezetet.