Pert nyert az önálló erdélyi egyetemért küzdő oktató

Vágólapra másolva!
Jogerősen pert nyert a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemmel (BBTE) szemben az önálló állami magyar Bolyai egyetem visszaállítását szorgalmazó Hantz Péter, akit 2006 novemberében zártak ki a felsőoktatási intézmény oktatói karából.
Vágólapra másolva!

Pert nyert a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemmel (BBTE) szemben Hantz Péter, akit tavaly elmarasztaltak, majd kizártak az egyetem oktatói karából. Hantz alapfokon elvesztette a pert, de fellebbezése után az illetékes kolozsvári bíróság neki adott igazat.

A per tárgyát az egyetem etikai bizottságának tavaly júliusban meghozott, Hantzot elmarasztaló döntése képezte. Az egyetemről tavaly eltávolított Hantz és Kovács Lehel oktatók emellett a munkaszerződésük felbontását is megtámadták a bíróságon. Ez az eljárás még folyamatban van.

"A bírósági határozat csattanós válasz a BBTE-nek, amely multikulturális intézménynek nevezi magát, miközben a vezetői leveretik a magyar és német feliratokat, és fenyegetik a magyar oktatás önállósulása érdekében fellépő oktatókat" - közölte az önálló állami magyar egyetemért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) kedden.

Bodó Barna, a BKB elnöke korábban szintén megnyerte azt a pert, amelyet szintén az egyetem etikai bizottsága által hozott, rá vonatkozó elmarasztaló döntés nyomán indított az egyetem ellen.

Az egyetem és az önálló magyar egyetemért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság közötti háború 2005 őszén kezdődött, amikor a magyar oktatók egy részét tömörítő civil szervezet Erdély fontosabb egyetemi városaiban tüntetéseket szervezett az önálló állami magyar egyetem visszaállítása érdekében.