Pénz jár a francia zavargások lövöldözőiért

Vágólapra másolva!
Kétezer, a francia belügyminisztérium fejlécével ellátott röplapot dobtak be kedden rendőrök a múlt heti zavargások helyszínéül szolgáló Villiers-le-Bel postaládáiba, amelyeken pénzjutalomért cserébe a rendőrök ellen elkövetett erőszakos cselekmények szemtanúit keresik.
Vágólapra másolva!

"A Versailles-i bűnügyi rendőrség a 2007. november 26-ra és 27-re virradó éjszaka és az azt megelőző este folyamán rendőrök ellen eldördült lövések ügyében keres tanúkat" - olvasható a röplapon. Ezen a belügyminisztérium egy olyan ingyenes telefonszámot is feltüntetett, amelyen keresztül mindenki névtelenül tanúskodhat. A sikeres nyomravezetőknek több ezer eurós jutalmat ígér a rendőrség.

A rendőrség a szokatlan eljárást azzal indokolja, hogy a zavargásokkor 55 rendőr sérült meg sörétes puskákból kilőtt töltényektől, 15 vasrudakkal elkövetett ütésektől, Molotov-koktéloktól vagy egyéb feléjük dobált tárgyaktól szenvedett sérüléseket.

A két évvel ezelőtti, hetekig tartó külvárosi zavargások óta múlt héten robbant ki a legsúlyosabb erőszakhullám a fővárostól északra található párizsi elővárosokban, miután Villiers-le-Belben november 25-én délután két helyi motorozó fiatal egy rendőrautóval tisztázatlan körülmények között összeütközött és életét vesztette. Aznap és másnap este 130 rendőr sérült meg az összecsapásokban. Először fordult elő, hogy külvárosi összecsapásokban lőfegyverrel támadtak a rendfenntartókra.