44 millió szavazatot kapott Putyin pártja

Vágólapra másolva!
A szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottsága szerint az összes voks 64,24 százalékát szerezte meg a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország párt. Az elnök bejelentette, hogy a vasárnapi szavazás törvényes volt, a választás tisztaságát azonban sokan kétségbe vonják.
Vágólapra másolva!

Az Egységes Oroszország, amelynek listáját Vlagyimir Putyin államfő vezette, 315 mandátumot szerzett az állami dumában, a kommunista párt 57-et, a Liberális Demokrata Párt (LDRP) 40-et, az Igazságos Oroszország pedig 38-at - közölte kedden az orosz központi választási bizottság vezetője.

Vlagyimir Csurov bejelentése szerint a bizottság eddig a szavazatok 99,8 százalékát dolgozta fel. A majdnem végleges állás szerint az Egységes Oroszország 44 millió 500 ezer szavazatot kapott, az összes voks 64,24 százalékát.

A Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt több mint 8 millió szavazatot szerzett meg, a voksok 11,61 százalékát, a Vlagyimir Zsirinovszkij féle, nacionalista LDRP 5 millió 643 ezer szavazatot, a voksok 8,15 százalékát, az Igazságos Oroszország pedig 5 millió 367 ezer szavazatot, a voksok 7,75 százalékát.

A többi szavazat kis pártok között oszlott meg, de ezek nem jutottak be az állami dumába, nem érték el a 7 százalékos bejutási küszöböt.

A vasárnapi szavazás tisztaságát egyre többen megkérdőjelezik. Az Európai Unió szerint a szavazás előtt megsértették a szólás és a gyülekezés szabadságát, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács megfigyelői szerint pedig nem volt tisztességes, és nem felelt meg az európai normáknak az oroszországi parlamenti választás. Főbb kifogásaik, hogy nem biztosítottak egyenlő esélyeket a kisebb pártoknak, a sajtó előnyben részesítette a vezető pártot, és az elnöki apparátus túlságosan is aktív volt a szavazás megszervezésében.